Kako provesti obiteljski dan za pamćenje?

Vrijeme koje obitelj provodi zajedno, od neprocjenjive je važnosti za djetetov razvoj i samopouzdanje, no samo ako je sadržaj kvalitetan.

Pravo je vrijeme za “kreiranje” savršenih zajedničkih trenutaka koje će najviše pamtiti vaše dijete, ali i cijela obitelj.

Roditelji sa svojom djecom provode u prosjeku svega 100 minuta dnevno!
Navedena statistika ne ide u prilog ni tome što je većina zajedničkog vremena pasivna, jer razni ekrani dodatno oduzimaju pozornost.

Djeca koja sa svojim roditeljima provode više zajedničkog vremena od prosjeka zadovoljnija su životom, uspješnija u školi i drugim područjima života i imaju više samopouzdanja – pokazuju relevantna istraživanja.

41393080 - family spending time together at home

Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni uglavnom ne znaju da može postojati drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje, a mnoge roditelje smeta što popularne zvijezde na društvenim mrežama ponekad imaju više utjecaja na njihovu djecu, od njih samih.

Kako biste proveli više vremena s djecom, a tako da i njima to bude privlačno i da se vesele zajedničkom provedenom vremenu donosimo nekoliko ideja za obiteljske sretne trenutke za pamćenje.

Obitelj genijalaca – Mali pokusi za veliko znanje

pokus

Čarobna žlica

Potrebno: sol, papar, plastična žlica, tanjur, vuneni šal
Postupak: Stavite malo soli i papra na tanjur. Dobro protrljajte žlicu o vuneni šal te postavite žlicu iznad tanjura.
Rezultat: Žlica će postati “čarobna” jer će privući sol i papar na sebe. Pritom promatrajte što je prvo “poletjelo” na žlicu. Papar, naravno, jer je lakši.
Objašnjenje: Trljanjem žlice o šal stvorio se statički elektricitet i žlicu pretvorio u magnet.

salveta

Suh papir u čaši vode

Potrebno: umivaonik, čaša, papirnati ubrus, voda
Postupak: Uzmite papirnati ubrus, dobro ga zgužvajte i stavite u čašu. Napunite umivaonik vodom i vrlo pažljivo okrenite čašu u kojoj je ubrus te je stavite u napunjeni umivaonik.
Rezultat: Iako biste rekli da će se ubrus smočiti, voda nije ušla u čašu te je ubrus ostao – suh.
Objašnjenje: Čaša je puna zraka koji ne dopušta vodi da uđe. S druge pak strane, zrak ne može izaći iz čaše jer je lakši do vode te je stoga ubrus ostao suh.

potraga za blagom

Zajednički trenuci vikendom ili na godišnjem odmoru

Potraga za izgubljenim blagom

Pripremite listu “izgubljenog blaga” koje se, naravno, nalazi na vašoj plaži ili obližnjem parku.
Kamenčić neobične boje, školjka, pužić…, pa zadajte djeci da u što kraćem vremenu pronađu što više “blaga”.

Za svaki pronađeni komad potaknite dijete da zajedno ispričate bajkovitu priču.
Ne zaboravite nagradu – nakon naporne potrage za “blagom”, osvježavajući sladoled uz fotografiju za sjećanje pokraj „blaga“ će biti idealno rješenje.

spomenar

Spomenar na zabavno ljetovanje

Prošlog ste ljeta proveli nezaboravan obiteljski odmor i jedva čekate sve ponoviti. U međuvremenu, zajedničkim snagama možete izraditi odličan „spomenar“ na njih.

Uzmite veću staklenu posudu, nalijepite na nju mjesto u kojem ste ljetovali i napunite ju pijeskom, školjkama, kamenčićima i drugim zanimljivostima koje ste putem prikupili.

Možete ih napraviti nekoliko (za različite odmore) i položiti na vidljivo mjesto kako biste kroz godinu uživali u pogledu, a svoj spomenar na zajedničko ljetovanje poslali na obiteljske sretne trenutke za pamćenje.

33576415 - mother and little girl making cookies together at kitchen

Kod kuće je najljepše

Zašto ne biste napravili svoju verziju kulinarskog showa i zajedno kuhali ono što najviše volite?

Izdvojite nekoliko jednostavnih recepata, dajte djetetu da po njima pripremi jela (naravno, uz vašu asistenciju), pa zajedno s ostalim ukućanima budite ocjenjivački sud.

Prije degustacije, ne zaboravite svako jelo fotografirati, možda jednom nastane originalna knjiga ljetnih recepata s ilustracijama…a i savršena je ideja za #obiteljskepriče i prijavu se na kreativni natječaj.

lutke djeca kazalište

Mini kazalište

Za mini kazalište potrebno je više osoba, što je čini pravi trenutak da se uključe svi ukućani. Kada se odabere bajka treba se podijeliti na publiku i na glumce.

Svaki će glumac odabrati jedan lik iz bajke, a zajedno se odlučuje koji će se prizor prikazivati.

Odmah treba započeti s pokusima, najbolje uz pratnju prikladne glazbe odabravši za svakog glumca svega nekoliko riječi ili rečenica, ovisno o dobi djece koja se igraju. Prizor se može odigrati i bez riječi, samo pokretima i uz pratnju glazbe.

Herbarij

Obiteljski izleti u prirodu

Herbarij

Izrada herbarija je divna prilika za zajedničko sakupljanje cvijeća i lišća.
Prije polaska u šetnju svakako se treba uzeti sa sobom primjerak novina i platnena torbica. Kako se putem nailazi na mnoge vrste cvjetića i lišća neobičnih boja i oblika djeca će ih željeti ubrati sve.

No, treba ih upozoriti da se priroda treba i paziti te ih ograničiti na samo određeni broj primjeraka. Nakon što se biljčica ubere potrebno ju je odmah staviti između novinskog papira koji se slobodno može navlažiti vodom i spremiti u torbicu.

Pri povratku kući biljčice će još biti svježe.
Nakon toga se može pristupiti crtanju svake od njih. U bilježnici s čistim bijelim papirom prvo se crta cvijeće, a potom lišće, svaki na svojoj stranici, a ispod crteža upisuje se naziv biljke i porodice kojoj pripadaju i datum i područje branja.

Pošto je bilje nacrtano ono se stavlja na sušenje, bilo u stranice neke knjige bilo ispod glačala s vrlo nježnom temperaturom. Kada su biljke osušene pričvršćuju se na papir ispod crteža te se zatim premazuju prozirnim lakom.

Zapišite neke svoje #obiteljske priče i prijavite se na kreativni natječaj

Obiteljski veseli trenuci kroz igru

Djeca kroz igru uče o sebi, drugima i svijetu koji ih okružuje. Stvaraju socijalne odnose, učvršćuju stara prijateljstva i sklapaju nova. Razvijaju intelektualne vještine i kreativnost.

Igra je vrlo bitna i u uspostavljanju emocionalnih veza, naročito onih obiteljskih. Također dijete mnogo brže uči ako se pritom zabavlja.

Od najranijeg doba čitajte djetetu slikovnice, pjevajte pjesmice i brojalice i tako potaknite i vješt govorni razvoj djeteta.

Potaknite dječju maštu, okupite obitelj i osmislite priču na temu: sretni zajednički trenutci.

Zabavite se, potaknite kreativnost kod svoje djece i prisjetite se zajedničkih obiteljskih anegdota.
Imate svoje male jutarnje rituale prije nego što se svi razbježite na posao i u školu?
Možda je prošlog Božića kićenje jelke pošlo po krivu?

Na ljetovanju ste stvorili lijepe uspomene? Osmislili ste obiteljski projekt koji razvijate?
Pretvorite svoje iskustvo u riječi na papiru i pritom se dobro zabavite!