Bjelančevine i  ugljikohidrati i u prehrani beba

Svoje dijete možete „istrenirati“ da uživa u okusima svježeg špinata ili jabuke i u pireu od graška umjesto da žudi za slatkišima i krafnama.
Zašto im treba davati namirnice bogate šećerom i mastima kad mogu jednako uživati u zdravoj hrani?

Bjelančevine

Bjelančevine su potrebne za rast i razvoj naših tijela; višak se može koristiti za stvaranje energije ili se taloži kao mast.

Bjelančevine se sastoje od različitih aminokiselina.
Neke namirnice – meso, riba, soja i mliječni proizvodi, uključujući sireve – sadrže sve aminokiseline potrebne našim tijelima.
Druge namirnice – žitarice, mahunarke, orašidi i sjemnke – također su vrijedni izvori bjelančevina, ali ne sadrže sve potrebne aminokiseline.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati i masti našim tijelima daju glavni izvor energije. Ugljikohidrati sadrže biljna vlakna koja u prehrani sazdržavaju obujam i djeluju kao prirodni laksativ.

Postoje dvije vrste ugljikohidrata: šećer je jedna, a škrob (koji u složenom obliku daje vlakna) je druga. U obje vrste postoje dva oblika – prirodni i rafinirani. U oba je slučaja prirodan oblik zdravija alternativa.

Šećer
Prirodni voće i voćni sokovi, povrće i sokovi od povrća
Rafinirani šećer i med, bezalkoholna pića, slatki želei, džem i marmelada, keksi i kolači
Škrob
Prirodni intergralne žitarice za doručak, brašno, kruh, i tjestenina, smeđa riža,
krumpir, suhi grah i leća, grašak, banane i mnoge druge vrste voća i povrća
Rafinirani prerađene žitarice za doručak (npr.pahuljice sa šećernom glazurom), bijelo
brašno, kruh i tjestenina, bijela riža, keksi, kolači sa šećerom

 

 

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel: Priručnik za planiranje obroka: Kuharica za bebe i djecu