Jednostavna marokanska juha od crvene leće i mrkve

Po prvi puta sam se odlučila raditi kremastu marokansku juhu od crvene leće i mrkve nakon što sam probala sličan recept koji mi se jako svidio u jednom od barcelonskih restorana.

Ova juha je idealna i zdrava za trudnice kao što sam ja, ali i za sportaše kao i djecu u razvoju, jer je puna proteina, vitamina A, beta karotena i vlakana koji između ostaloga pomažu trudnicama u probavi.

Volim da su krem juhe gušće, jer ih mogu pretvoriti u cjelokupni obrok i jedem ih uz salatu i tost od cjelovitog brašna namazanog maslinovim uljem te začinjen solju i paprom.

Sastojci za recept

2 žlice maslinovog ulja
1 luk
3 češnja češnjaka
7 mrkvi
1 žličica kurkume
2 žličice korijandra
1/2 žličice paprike
1/4 žličice cimeta
2 šalice crvene leće,
mala limenka paleta od rajčice
6 šalica povrtnog temeljca
sol i papar prema okusu

Za ukras: svježi korijandar i sok od limuna

Priprema recepta

Leću dobro isperite sve dok voda ne ostane čista. Na sitno narežite luk i češnjak i pirjajte dok sve ne omekša. Dodajte navedene začine te pirjajte još par minuta. Zatim dodajte mrkvu i miješajte oko 8 do 10 minuta. Dodajte rajčicu, povrtni temeljac i leću te kuhajte dvadeset minuta ili dok leća ne omekša. Po želji dodajte povrtnog temeljca ili tople vode ako je smjesa pregusta. Izmiješajte uz pomoć blendera u krem juhu. U sve još stavite žlicu kiselog vrhnja, svježeg korijandra i limunova soka.

Ovu juhu izrađujem u velikim količinama budući par porcija zamrzne naprimjer za večeru kada nemam volje za kuhanjem.

Dobar tek!

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Originalni recept