Mlijeko od zobi

Ljekovita svojstva i način pripreme.

U zadnje vrijeme sve više čujem od ljudi kako ne mogu piti mlijeko ili imaju određene simptome. Što se mene osobno tiče, tijelo mi isto ima reakciju na kupovno mlijeko iz tetrapaka, od akni, upala, stvaranja sluzi… Međutim, kada sam jednom prilikom popio pravo domaće kravlje mlijeko, tijelo mi je reagiralo super. Jedini problem je što većina ljudi nema mogućnost doći do pravog, domaćeg kravljeg mlijeka. A i problem današnjice je što je dosta ljudi intolerantno na laktozu, i upravo zbog toga se i stvorila potreba da se isprobavaju nove vrste tzv. biljnog mlijeka. Tako sam i ja želio isprobati nešto drugačije i došao do zobenog mlijeka, koje me oduševilo, što zbog svojeg ukusa, a što zbog jednostavnosti pripreme koja iziskuje veoma malo vremena i sastojaka. Zbog toga želim svoje iskustvo podijeliti sa vama.
Ako i vi volite mlijeko, a ne odgovara vam i imate razne simptome… od nadutosti, akni, stvaranja sluzi itd. …evo zdrava alternativa…

Prije nego vas naučim kako se radi zobeno mlijeko, ukratko ću navesti njegove dobrobiti, koje su mnogostruke.

Izdvojeno

> Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima pridonosi zdravlju zubi i kostiju.
> Zob i zobeno mlijeko imaju više bjelančevina nego ugljikohidrata, bogat su izvor aminokiselina, vitamina i minerala.
> Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.
> Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica i za srce.
> Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane.
> Zobeno mlijeko gušće je od rižina i sojina, stoga se super iskoristi za pripremu biskvita, palačinki, desertnih krema i frapea.

Recepti

Navodim dva recepta koja sam isprobao, pa sami procijenite koji vam je draži…

Sve što vam treba od sastojaka su:
> 15 – 20 dkg zobenih pahuljica,
> Voda (ukoliko ste pročitali moj članak o vodi, iskoristite energiziranu vodu)
> zaslađivač po želji (stevia, smeđi šećer, med, vanilin šećer),
> prstohvat soli

Način 1

1. Natopite pola šalice ili šalicu zobi u vodi preko noći ( ili dva do tri sata prije pravljenja mlijeka)
2. Procijedite,vodu bacite, zob stavite u blender i dodate svježu vodu u omjeru 1:4 ( 4 čaše vode na jednu čašu zobi)
3. Ja još dodam malo smeđeg šećera i pola vrećice vanilin šećera (po mogućnosti kupiti zdravu verziju u trgovinama zdrave hrane, Dm-u, Mulleru…)
4. Izmiksajte
5. Dobivenu emulziju dobro procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu i spremite u frižider
6. Pulpu koja je ostala možete iskoristiti na razne načine, ja osobno je stavim u tijesto za kruh, ili u smjesu za keksiće…

Način 2

struktura mlijeka je malo drugačija, malo gušća
1. Zobene pahuljice usitnit u mlincu, sjeckalici…
2. Usitnjenu zob stavit u blender, dodati prokuhanu vruću vodu, zaslađivać po želji
3. Sve izmiksati i dobivenu emulziju procijediti
4. Pulpu iskoristiti po želji
5. A mlijeko spremiti u bocu i obavezno popiti šalicu :)

* Provjerite da li vaše dijete može konzumirati mlijeko od zobi kod svog liječnika

Leonardo Gospodnetić,
Master of Arts in Kinesiology, Teacher of Divine Health Program, Yoga & Tibetan Usui Reiki
www.divineenergypark.org
Fotografija: jacqueline