Prehrana dojenčadi s receptima za kašice

Majčino mlijeko je najzdravija hrana za bebe jer sadrži sve hranljive tvari koje su najvažnije za njezin rast i razvoj, a to su bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali.

Količina i kvaliteta hranjivih tvari u majčinom mlijeku mijenja se iz mjeseca u mjesec i zavisno od vrste hrane koju majka jede. Zato je bitno da majka pripazi na svoju prehranu i jede raznolike, kvalitetne namirnice.

Majčino mlijeko ne opterećuje dječju probavu i bubrege. Ono sadrži sve potrebne enzime i druge tvari koje potiču metabolizam i imunosustav, što u konačnici smanjuje mogućnost nastanka alergija ili infekcija.

Tijekom dojenja dijete je zaštićeno od raznih mikroorganizama jer majčino je mlijeko sterilno i optimalne je temperature.

Kolostrum, mlijeko koje se stvara prvih nekoliko dana nakon poroda, prvi je i najsnažniji izvor svih potrebnih hranjivih tvari za rast i razvoj djeteta.

Nakon prvih mjeseci dojenja stvara se zrelo majčino mlijeko koje je u svakom trenutku bebi dostupno.

Po svom sastavu nije isto kao i na početku dojenja.
Ono je malo prozirnije i djeluje kao da je razrijeđeno, što ne znači da je “slabije“.

To mlijeko bogato je nezasićenim masnim kiselinama i mliječnim šećerom laktozom, najvažnijim ugljikohidratom koji zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za energijom. Majčino mlijeko pospješuje probavu i apsorpciju kalcija i blagotvorno djeluje na sluznicu crijeva.

U njemu nema dovoljno vitamina D, no organizam djeteta ga može sam stvoriti.

Potrebno je samo tridesetak minuta tjedno šetati na suncu i izložiti dijete sunčevim zrakama. No taj vitamin može se nadomjestiti i u obliku dodatka prehrani, odnosno vitaminskog pripravka.

U majčinom mlijeku koncentracija željeza je niska, ali je dovoljna tijekom prvih 4 do 6 mjeseci djetetova života.

To je ujedno i dob u kojoj dijete postepeno se prelazi na drugu vrstu hrane, odnosno na kašice, juhe i variva.

Savjeti za dohranu

Kod pripreme dječje hrane bitno je da su namirnice oprane, očišćene, dobro kuhane, usitnjene i izmiksane.

Ako je ikako moguće, izbjegavati namirnice koje su tretirane pesticidima, konzervansima, hormonima i antibioticima.

Ako nemate vlastiti vrt, bilo bi dobro kada bi za dijete kupovali hranu iz organsko-biološkog uzgoja.

U početku perioda prilagodbe na drugu vrstu hrane, kašice i variva trebaju biti rjeđi.
Kako dijete raste i počinje dobivati zubiće, tako se mijenja gustoća kašica, juha, variva i krute hrane.

Glatke kašice bez grudica ponudite djetetu starosti od 5-6 mjeseci

Namirnice samljevene ili izgnječene vilicom ponudite bebi nakon navršenih 6-8 mjeseci, a krute i usitnjene ponudite nakon 8-9 mjeseci.

Kad je dijete navrši 10-12 mjeseci može jesti većinu onoga što jede i ostatak obitelji, ali isjeckano na komadiće.

Tekst omogućio: Bosch