Recept prema originalu: talijanska pizza iz Napulja

Naučite samostalno spremati ovo jednostavno i ukusno remek-djelo talijanske gastronomije, original talijansku pizzu iz Napulja koja se spravlja na finom tankom tjestu!

Namirnice:

350 grama brašna
svježi kvasac
200 ml vode (mlake)
1 žličica šećera
prstohvat soli
maslinovo ulje
mozzarella
umak od rajčice
svježi bosiljak

Zanimljivost oko napuljske pizze

Prva pizza spravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite prije više od stotinu i dvadeset godina. Sastojala se od tankog i hruskavog tijesta premazanog umakom od rajčice, sirom mozzarellom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na talijansku zastavu.

Danas se priprema od niza različitih namirnica, te jede u cijelome svijetu.

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu žličicu šećera. U zdjeli prosijajte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu talijansku pizzu, tijesto neka bude iznimno tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu.

Na tijesto razmažite umak od rajčice, dodajte sir i svježi bosiljak. Ovoj originalnoj recepturi možete dodati i plodove mora, mesne nareske, raznovrsno povrće…što god poželite. Ipak, imajte na umu da je kralj pizze ukusno i hruskavo tijesto, pa nemojte pretjerati s količinom namirnica na njemu.

Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.

Buon appetito!