Stollen kruh koji donosi mirisne blagdane

U radosti blagdana neka su jela neizostavan dio tradicionalnog stola, a miris kruha pod imenom Stollen, koji sadrži sušeno ili kandirano voće, toliko je fin da će vaša želja za njime, kada ga probate, rasti će sve više i više.

Recept za božićni kruh Stollen

Sastojci:
40 dkg brašna
10 dkg sjeckanih badema ili oraha
2 praška za pecivo
15 dkg šećera
4 jaja
malo soli
3 vrećice suhog kvasca
15 dkg otopljenog maslaca
1,5 dcl mlijeka
10 dkg grožđica namočenih u rumu
20 dkg arancina ili dr.kandiranog voća
ribana korica neprskanog limuna i naranče

Ako imate kvalitetno aromatično ulje možete nakapati nekoliko kapi npr. ulja naranče ili limuna jer je jače i zdravije od ekstrakta, a vjerovatno i od korice.

Priprema
Pripazite da su sastojci sobne temperature. Jaja umutite sa šećerom i lagano dodajte otopljeni maslac, mlijeko s kvascem, te nakon toga i grožđice, Zajedno sa rumom u koji su natopljene, orahe ili bademe i kandirano voće a brašno pomiješati sa praškom za pecivo.

Zatim sve lagano umješajte kuhačom, pa poslije i rukama u smjesu.

Ostavite da miruje i da se digne i nekoliko puta ga premjesite, a zatim oblikujte od njega štrucu i stavite u zamašćen i pobrašnjen protvan, ili na papir za pečenje. Ostavite da se još malo diže a zatim pecite oko 50 min na temperaturi od 180 C.

Namažite ga još vrućeg sa maslacem i pospite ga mljevenim šećerom

Odličan je hladan i još je bolji što je stariji!

Autorica: Marta Pribanić