Torta od borovnica koja se ne peče

Ovaj fini kolač napravljen je prema knjižici recepata “Slatke strasti”, Mihaele Devescovi. Tražila sam jednostavne recepte za torte koje se ne peku i naišla sam na knjigu recepata za desert sačinjen od sirovih namirnica.

Samo neke od nutritivnih vrijednosti borovnica

> 100 g svježih borovnica sadrži: 14.00 g ugljikohidrata, 0. 40 g masti, 0.20 g proteina.

> Mineralna svojstva borovnice: 14.00 mg kalcija, 0.70 mg željeza, 0.00 mg magnezija, 11.00 mg fosfora 80.00 mg kalija, 1.00 mg natrija

> Vitaminska svojstva borovnice: 0.01 mg vitamina A (retinol ili karoten), 0.02 mg vitamina B1 (tiamin, aneurin) 0.02 mg vitamina B2 ili riboflavina 0.00 mg vitamina B6 ili piridoksina, 14.00 mg vitamina C ili askorbinske kiseline – 0.00 mg vitamina E ili tokoferola

Za ljetne zabave napravila sam ovu zdravu tortu od borovnica i dijelim recept s vama

OVDJE pogledajte još jedan izvrstan recept s borovnicama

Torta od vanilije s malinama i borovnicama

Sastojci za recept:

Tijesto
1,5 šalica oraha
1 šalica datulja
1/2 šalice kokosa

Krema
2 šalice indijskih oraščića, namočenih u vodi
3/4 šalice kakao maslaca
2 limete
1 šalica borovnica i malina
10 kapi eteričnog ulja od slatke naranče
4 žlice sirupa od agave

Ukras za tortu
1/2 šalice svježih malina ili borovnica
nekoliko listova metvice

Priprema recepta:

Indijske oraščiće namačite u vodi dva do tri sata prije pripreme recepta. Namakanje oraha od velike je korist za probavu. Orašasti plodovi sadrže enzime koji su teže probavljivi a namakanjem će se dobiti više hranjivih sastojaka iz njih i biti će lakše probavljiviji.

Izmiješajte sve potrebne sastojke za tijesto u blenderu dok ne budu dobro usitnjeni. Smjesti istresite u kalup za torte i čvrsto pritisnite rukama.

Otopite kakao maslac, te sa svim ostalim sastojcima za kremu sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ulijte kremu preko tijesta u kalup za tortu.

Ukrasite s listićima metvice i svježim bobicama marelica ili borovnica. Ostavite minimalno četiri sata u hladnjaku.

Izdvojeno:

> Ova torta može stajati u hladnjaku ili zamrzivaču do 4 dana
> Za ovaj recept trebate nestandardne sastojke koji nisu nužno jeftini ali su jako ukusni
> Ne morate se brinuti zbog viška kalorija ako pazite na težinu, namirnice su jako hranjive i brzo se probave
> Svi koji su probali ovu tortu rekli su kako se ne osjećaju “teško” i umorno nakon što su pojeli cijeli komad
> Izrazito je lagana, a ova torta je u to uvjerila i najveće skeptike zdrave prehrane

Iskušajte ovaj recept. Garantirano će vam se svidjeti.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk