Mozaik

Rezultati osme sezone projekta “Vrtim Zdravi Film”-

Učenicima i roditeljima još uvijek nedostaje znanja o važnosti pravilne prehrane i vježbanja, pokazalo je istraživanje HZJZ-a provedeno u sklopu Nestlé projekta održanog u 139 škola diljem Hrvatske

Zagreb, 16. srpnja 2019. – Gotovo trećina učenika i učenica (31,6 posto) stalno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini, njih 30,6 posto za sebe misli da su debeli, no istovremeno 41 posto svakodnevno konzumira slatkiše a tek 16,5 posto je zadovoljavajuće tjelesno aktivno. Ovo su rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da i dalje treba raditi na pružanju podrške roditeljima i djeci na putu prema zdravijem načinu života. S istim ciljem prije osam godina Nestlé Adriatic, u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, pokrenuo je projekt “Vrtim Zdravi Film”.

OSTALI REZULTATI IZ ISTRAŽIVANJA
• samo 35 posto učenika i učenica ima preporučenih pet obroka dnevno
• 11,4 posto učenika odgovorilo je da stalno nešto jedu, odnosno da ne jedu u obrocima
• dok su u školi, 47,5 posto hrani se u školskoj kuhinji, 35,3 posto jede sendviče ili peciva koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole, 7,6 posto uopće ne jedu dok su u školi, a 3,8 posto jede slatkiše i grickalice
• svaki dan voće (jednom ili više puta) jede 69,6 posto učenika i učenica
• svaki dan povrće (jednom ili više puta) jede 53,6 posto učenika i učenica
• svaki dan mlijeko i mliječne proizvode (jednom ili više puta) pije ili jede 70 posto učenika i učenica
• 41,6 posto učenika i učenica vrijeme koje provedu pred ekranom ne prelazi 2 sata dnevno.
• da je normalne tjelesne težine misli svega 53,1 posto.
• svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 47 posto sedmaša.

“Usvajanje pozitivnih navika djece je dugotrajan proces u kojem svi moraju sudjelovati – od roditelja i škola do predstavnika industrije i nadležnih institucija. Nestlé je najveći svjetski proizvođač hrane i pića i kao takav svjestan svog utjecaja, stoga kroz edukacije o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe nastojimo uključiti sve više djece. Do sada je obuhvaćeno 30.980 učenika sedmih razreda (6596 u ovoj školskoj godini), a procjenjuje se da je ove godine 12,8 posto učenika nakon edukacije unaprijedilo svoje znanje iz spomenutih područja” – izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Ove godine najbolji rezultat u znanju nakon održanih edukacija ostvarila je OŠ Petra Krešimira IV u Šibeniku, a slijede OŠ Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu i OŠ Frana Krste Frankopana u Zagrebu. Ipak, svi se slažu da je pred uključenima u projekt još puno posla:

“Stalno ističemo da ne postoje “dobre” i “loše” namirnice nego dobre ili loše prehrambene navike, a sedmi razred je ključno razdoblje u kojemu još možemo potencijalno utjecati na učenike i učenice i pokrenuti ih u dobrom smjeru. Stoga ih kroz edukaciju i dobar primjer nastojimo osnažiti da nastave sa zdravim navikama tijekom cijelog života kako bi dugoročno bili zdraviji i sretniji” – izjavila je dr. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, HZJZ.

KORISNI SAVJETI ZA RODITELJE – Koraljka Novina Brkić, nutricionist, Nestlé Adriatic
“Roditeljima i djeci preporučujemo da slijede jednostavnu i lako pamtljivu shemu tanjura pravilne prehrane (vidi sliku), kako bi za svaki obrok mogli uočiti koliko je obrok uravnotežen. Nikako ne smijemo zaboraviti na dovoljan unos tekućine, posebno kod djece, a najpoželjnije piće za gašenje žeđi uvijek je voda. Tanjur pravilne prehrane ističe i važnost povećanog unosa povrća u prehrani djece, koje vrlo često zanemarujemo. Zlatno je pravilo pet porcija voća i povrća dnevno (3 + 2)”.

“Vrtim Zdravi Film” dio je globalne Nestlé inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje. Nestlé Adriatic ovaj projekt provodi i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 80.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji. Njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uz dopuštenje: Dialog (sve fotografije)

Održana zabavna dječja manifestacija

Već tradicionalna sportska, zabavna, humanitarna, kulturna i edukativna manifestacija „Color, run, swim&fun“ za djecu i roditelje doživjela je svoje četvrto izdanje

Angry birds u kampanji sprječavanja klimatskih promjena

Ekipa animiranog hita zajedno s UN-om u akciji sprječavanja klimatskih promjena.

Bolja podrška obiteljima u udaljenim područjima

Osigurana nova službena vozila za obiteljske centre!

Radionice o bilju u Art parku

Art park po prvi puta organizira radionice i predavanja u suradnji s Dnevnom dozom biljaka.

A tek kada narastu

U svačijem odrastanju kazališni jezik ima izuzetno mjesto, a prvi, često nehotični izvođači su roditelji

Najsigurnija autosjedalica na tržištu

Peg Perego modularni sistem i-Size trenutno je najsigurniji na tržištu za vašu bebu, prema novom testiranju koje je proveo ADAC.

Muzej ratnog djetinjstva – mjesto tuge i nade u srcu Sarajeva

Samo dan prije prpošnog i vedrog 21. lipnja koji označava početak ljeta, obilježava se dan obojan malo tmurnijim bojama, ali ispunjen nadom u bolje sutra – Svjetski dan izbjeglica.

Dostava iz McDonald’s-a, pa to je fantastično!

McDonald’s u Hrvatskoj uvodi novu uslugu – dostavu. Narudžbe se od danas zaprimaju putem aplikacije Glovo, a omiljene burgere i krumpiriće možete naručiti iz McDonald’sa Pothodnik u Zagrebu.

Njega za djecu kakvu preporučuju stomatolozi

Uz Oral-B Genius zubi dobivaju baš onakvu njegu kakvu preporučuju stomatolozi.