Aplikacija za komunikaciju roditelja i vrtića osvaja Hrvatsku

E-oglasna ploča Dinamikom uvedena je u osamdeset hrvatskih dječjih vrtića i trenutačno ima više od četiri tisuće korisnika. Riječ je o originalnoj aplikaciji stvorenoj u Varaždinu. Na njoj je radio tim stručnjaka predškolskog odgoja, informacijskih tehnologija, dizajna i komunikacija, a velik su utjecaj imala i njihova iskustva kao roditelja.

„Početkom školske godine 2015/2016. razradili smo i implementirali originalnu ideju cjelovitog sustava za računalnu i mobilnu razmjenu sadržaja između vrtića i roditelja djece koja polaze vrtić. Funkcionalni elementi aplikacije odgovor su na ideje i potrebe suvremenog užurbanog stila života. Ponosni smo da je u dvije i pol godine aplikacija zaživjela diljem Hrvatske – od Splita i Pazina preko Zagreba do Vinkovaca”, kazao je Goran Garojević, direktor Krede, tvrtke koja stoji iza aplikacije Dinamikom.

Aplikacija upravama vrtića i vrtićkom osoblju omogućuje da korištenjem suvremene tehnologije u svakom trenutku jednostavno razmjenjuju, dijele i primaju sadržaje međusobno te s roditeljima djece polaznika vrtića.

martina-pavic

Prednosti aplikacije među prvima je prepoznao dječji vrtić Čigra iz Zagreba. Riječ je o vrtiću koji kontinuirano radi na uključivanju suvremene tehnologije kako u vrtićki program, tako i u prateće aktivnosti.

„Brza i kvalitetna komunikacija između vrtića i roditelja polaznika vrtića danas je nužnost. Strani komunikacijski alati pritom nisu odgovarali svim našim potrebama, a Dinamikom je odlično rješenje koje razvija prisnost između uprave vrtića, odgojitelja i roditelja vrtićke djece, ali i štiti njihovu privatnost“, kazala je Martina Pavić, ravnateljica Čigre. Pritom je naglasila kako je stav vrtića da suvremena tehnologija, pa i ona koja se koristi za komunikaciju, treba biti u službi promicanja vrijednosti suvremene pedagogije. Ona s jedne strane promiče informatičku pismenost, a s druge interakciju djece i roditelja bez posredstva interneta.

Dinamikom je projektiran kao zatvoren sustav gdje se informacije distribuiraju unutar zasebnih grupa. Svim sudionicima u komunikaciji pristup je moguć isključivo pomoću osobnih korisničkih računa što znači da nitko izvan sustava ne može neovlašteno doći do njegova sadržaja.

Osim što roditeljima omogućuje dobru informiranost, aplikacija ih potiče i na aktivniji rad s djecom prema službenim smjernicama predškolskog odgoja. Tako je do sada aplikacija poslužila za objavu čak dvanaest tisuća poruka te sedamdeset i pet tisuća fotografija.
Aplikacijom se potiče njezino intuitivno korištenje zahvaljujući čemu ju lako prihvaćaju informatički slabije obrazovani roditelji, ali i stariji djelatnici u vrtićima.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)