Zašto HiPP…

… ima vlastiti znak za BIO proizvodnju?

BIO proizvodnja je u stalnom rastu. Ali da li je BIO zaista jamstvo zdrave prehrane? Danas se bilo koji proizvod, bilo to čokolada ili čips mogu zvati BIO ukoliko ispunjavaju određene zakonske regulative. S obzirom na ovo, pitali smo prof. dr. Clausa Hippa koji je, kao nitko drugi, usavršio organsku proizvodnju u Njemačkoj i njegovog sina Stefana Hippa da nam objasne razliku između „standardnog“ BIO uzgoja i HiPP-ovog BIO uzgoja.

G. Hipp, Vi imate vlastiti BIO znak. Zašto?
C. Hipp: To je posljedica duge tradicije. Prije više od 50 godina započeli smo s organsko-biološkim uzgojem. Tada se o BIO uzgoju nije pričalo, dapače u tom razdoblju je korištenje kemijskih supstanci u uzgoju namirnica bilo u usponu. HiPP je išao protiv svih i posvetio se BIO uzgoju, jer smo bili uvjereni da je pravo vrijeme za to. Time smo postavili nove standarde kvalitete za proizvodnju dječje hrane.

EU BIO znak također je pokazatelj dobre kvalitete, je li tako?
C. Hipp: Naravno. EU zakonodavstvo o BIO uzgoju je dobra stvar. Ono zabranjuje korištenje sintetičkih kemijskih pesticida i gnojiva te prskanje, određuje lokaciju polja, kvalitetu sjemenke i još mnogo toga.

Zar nije suvišno u tom slučaju zadržati vlastiti BIO znak?
C. Hipp: Naprotiv. Standarni BIO znak je dobar, ali tolerira određenu količini štetnih tvari koja potječe iz nečistog zraka ili pak zbog čestica sa susjednog usjeva. Prema tome, propisi dopuštaju vrlo malu količinu štetnih tvari u hrani za djecu. HiPP ima nultu toleranciju; to znači da se u našoj hrani ne smiju nalaziti pesticidi ni u tragovima.

Stroga kontrola polja prije sjetve
Stroga kontrola polja prije sjetve

Znači HiPP BIO znak označava najviši stupanj čistoće. Kako to uspijevate napraviti u današnje vrijeme?
C. Hipp: Naša kontrola kvalitete počinje puno prije procesa proizvodnje. Mi posebnu pažnju posvećujemo poljima koja su pod našim ugovorom, ona moraju biti što je dalje moguće od štetnih utjecaja. Prije nekoliko godina preuzeli smo najbolju zemlju za uzgoj određenih biljnih vrsta. Tijekom desetljeća rada stekli smo znanje o upravljanju plodoredima kako bi se zagađenje svelo na minimum. Također pomažemo i vrlo dobro surađujemo s organskim farmerima tijekom razdoblja kultiviranja. Kada nam dovezu robu, farmerima nije dozvoljeno da ju istovare prije nego što se u našem laboratoriju ne provjeri da li usjev odgovara strogim HiPP zahtjevima.

Koliko je detaljna Vaša kontrola na štetne tvari?
C. Hipp: Naš je cilj obraditi samo najčišće sastojke. Zbog toga ih provjeravamo na više od 1300 mogućih štetnih supstanci.
Stupanj kontrole je toliki da bi pronašli i zrno soli u 50 metarskom bazenu.
Najveći doprinos čistoći sirovine je zasluga naših poljoprivrednika. Oni su upoznati s našim beskompromisnim pravilima već više od 50 godina.

Dakle HiPP BIO znači da nema kompromisa kada je u pitanju BIO sirovina. Ali što je s proizvodnjom?
S Hipp: HiPP BIO označava daleko više. To je između ostalog oznaka za manualni rad – u poljoprivredi i u proizvodnji. Ako nemamo zadovoljavajuće tehničko rješenje, mi ćemo čak i zrna riže ručno razdvajati kako bi osigurali najbolju kvalitetu. Sadržaj jedne staklenke prolazi više od 260 kontrola i tek nakon toga se dobiva oznaka HiPP BIO koja dokazuje jedinstvenu kvalitetu.

A što je s mesom?
S. Hipp: Isto tako. Kad se radi o mesu i peradi ništa ne prepuštamo slučaju. Svaka životinja se uzgaja u skladu s potrebama karakterističnima za pojedinu vrstu, hrani se samo s prirodnom stočnom hranom, bez dodatka tvari za ubrzanje rasta ili hormona. Podrijetlo svake životinje, kokoši ili goveda može se u potpunosti dokumentirati. Iako se životinje uzgajaju i hrane primjereno svojoj vrsti s namirnicama biljnog porijekla, BIO meso se detaljno analizira prije obrade na eventualne ostatke štetnih supstanci. Tako možemo 100 % garantirati da je HiPP BIO meso savršene kvalitete.

Ručno razvrstavanje zrna riže
Ručno razvrstavanje zrna riže

Dali se Vaš HiPP BIO znak odnosi i na ekološki prihvatljivu proizvodnju?
S. Hipp: Za nas, HiPP BIO znak znači raditi u skladu sa prirodom. Proizvodnja u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj je CO2 neutralna. Sva energija je iz obnovljivih resursa. Za nas BIO uzgoj znači i odgovorno ponašanje prema okolišu.

G. Hipp, naše posljednje pitanje: Koje je Vaše mišljenje o genetskom inženjeringu?
S. Hipp: Svatko tko nas poznaje, zna da smo uvijek bili izrazito protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi. Zato nas i veseli što je zakonom propisano da genetskog inženjeringa ne smije biti u BIO proizvodnji. Mi vjerujemo da genetski modificirane namirnice ne bi trebale biti dio prehrane, a pogotovo ne bi trebale biti dio hrane za djecu.

G. Claus i Stefan Hipp, hvala puno na razgovoru.

bio-logo

Jamčimo našim imenom.
Claus HiPP, Stefan HiPP

Tekst omogućio: HIPP
Više informacija možete pronaći na www.hipp.hr