Izrada kruha

Izrada kruha prekrasna je razonoda za vaše dijete i za vas. Ako upotrebljavate instant-kvasac, dostupan u samoposluživanjima, proces je vrlo jednostavan. Ovo je recept za bijeli kruh. Dajte vašem mališanu vlastiti komad tijesta – on će promatrati što radite s tijestom i dobro se zabavljati oponašajući. Kada oblikujete tijesto, mogli biste pokušati napraviti smiješne likove, kao što su mali ježevi. Vaše dijete može dodati i grožđice za oči. Kad napravite sve oblike, objasnite mu da će kruh narasti i vratite se pogledati svako malo.

Pozitivni učinci

Potiče osjetilni razvoj

Dodirivanje, gnječenje tijesta i ljepljive ruke upoznat će dijete s teksturom koja mu je možda neobična. Ovo će pomoći izbjeći senzorne probleme u starijoj dobi.

izrada-kruha-1

Promiče zdravu prehranu

Pripravljajući sami svoj kruh, možete kontrolirati količinu soli i šećera – većina kupovnog kruha sadrži zaprepašćujuće visoke razine soli. Osim toga, svježi domaći kruh toliko je ukusan da ga možete jesti bez maslaca, što će pomoći priviknuti vaše dijete na “suhi” kruh, što je vrlo zdrava navika. osim toga, vjerojatnije će biti manje izbirljivo u jedenju korice zato što je korica domaćeg kruha često mnogo mekša od one kupovnog kruha.

Smanjuje troškove

Još jedna prednost je manji trošak izrade domaćeg kruha nego kupovanje već gotovog.

Ublažava tjeskobu

Pečenje kruha izvrsna je aktivnost za one dane kada je vaše dijete sklonije odgovarati s “ne” na svako pitanje, lošije je volje i sklonije izljevima bijesa nego inače. Zna se kako izrada tijesta smiruje, a dijete će neizbježno uživati u gnječenju elastičnog tijesta. Ritmično udaranje tijesta odličan je način za oslobađanje frustracija, a što ste vi mirniji, mirnije će biti i vaše dijete. Naučite dijete tući tijesto zato što će mu biti veoma zabavno i pomoći će mu osloboditi se ljutnje.

izrada-kruha-2

Sastojci

lim za pečenje, namašćen
750 g glatkog brašna (ii krušnog brašna)
25 g maslaca, omekšala
1 vrećica instant kvasca
450 ml tople vode
1 čajna žličica soli i šećera

Priprema recepta

Stavite maslac i kvasac u veliku posudu, zatim prosijte brašno, umiješajte vodu, sol i šećer te načinite mekano tijesto. Okrenite na pobrašnjenu površinu i dobro mijesite oko 10 minuta. Oblikujte tijesto u štrucu ili ga podijelite u 8 do 10 rolica. Premjestite tijesto na pladanj za pečenje, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u toploj sobi ili prozračnom ormariću oko 90 minuta dok ne udvostruči veličinu. Sklonite prozirnu foliju i pecite u pećnici zagrijanoj na 230 C oko 30-35 minuta za kruh ili 15 – 20 minuta za pecivo. Ako kruh zvuči šuplje kada kucnete po kori, znači da je pečen. Ako želite, možete kruh omotati u čistu kuhinjsku krpu dok se ne ohladi kako biste omekšali koricu.

Tekst omogućio: Veble