Napravite domaći sirup od jaglaca

Jaglac svojom predivnom žutom svježom bojom donosi najavu proljeća, sunce, raznolikost i buđenje novog prirodnog ciklusa.

Ovaj veseli cvjetić, koji spada u trajnice, jedan je od prvih koji niče u proljeće, a njegova ljekovita svojstva nadaleko su poznata.

Jaglac spada u višegodišnje biljke i svakako je vjesnik proljeća, a u ovim krajevima Europe počinje cvjetati već u veljači.

Latinski naziv biljke je Primula što u prijevodu znači prvi od prvih, odnosno umanjenica od prvi u nizu što govori o njegovoj vrlo ranoj pojavi u prirodi i cvatnji.

Žuti omiljeni cvijet možemo pronaći u mnogobrojnim sortama u vrtovima, ali i kao sobnu biljku u koju se može zasaditi u posudi za cvijeće.

OVDJE saznajte kako se djeca sjajno razvijaju kroz rad u vrtu

Jaglac

Staništa jaglaca

Stanište jaglaca je obično uz rub šuma, na sunčanim livadama, uz grmlje, a raste sve do 1200 metara nadmorske visine.
Jaglac je kao zimska biljka otporan na niske temperature i više voli mokra i vlažna tla dok mu ljeti odgovara sjenovito okruženje.

Raširen je po cijeloj Europi, sjevernoj Africi i jugozapadnoj Aziji. Riječ je o zeljastoj biljci, prekrivenoj finim paperjastim dlačicama, s nježnim prizemnim listovima.

Dvospolni cvjetovi svijetložute boje imaju po pet latica koje su u sredini cvijeta jarko žuti.

U svijetu su najpoznatije tri vrste ove biljke, a to su obični jaglac koji je najrasprostranjeniji u prirodi, visoki jaglac kojem cvijet raste na stabljici visine od desetak centimetara i planinski jaglac koji je zaštićen zakonom te se ne smije brati.

Jaglac

Ljekovita svojstva jaglaca

Jaglac je od davnina biljka poznata po svojoj ljekovitosti te se koristi u narodnoj medicini na mnoge načine.

Cvjetovi i listovi su jestivi te se od njih uglavnom rade čajevi, a sami listovi izuzetno su bogati vitaminom C.

OVDJE saznajte zašto vitamin C trebamo uvrstiti u svakodnevnu rutinu prehrane?

Glavni ljekoviti sastojak je saponin koji se uglavnom nalazi u korijenu od kojeg se spravljaju čajevi i sirupi koji pomažu kod ublažavanja kašlja i iskašljavanja sluzi.

Čaj od jaglaca preporučuje se djeci koja iamju problema s respiratornim sustavom. Djeca manje više vole sve proizvode od jaglaca jer ona imaju sladak i blag okus, a mogu se kombinirati uz domaći med, koji i sam olakšava upale grla i respiratorne probleme.

Napravite svoj sirup od cvjetova jaglaca

Recept za sirup od jaglaca:
– pola šalice cvjetova jaglaca
– 200 g šećera
– pola litre vode

Izrada sirupa od jaglaca:
Cvjetove jaglaca operite i ostavite da se osuše.
Šećer prelijte u pola litre vruće vodom i lagano ga miješajte na tihoj vatri kako bi se otopio.
Suhe cvjetove jaglaca dodajte u vruću vodu i prije nego voda zavrije, posve smanjite plamen/temperaturu na štednjaku.
Ovu smjesu kuhajte 2 i pol do 3 sata. Kako će voda polako isparavati, smjesa će postajati sve tamnija, smećkaste boje. Nakon kuhanja smjesu procijedite, pa ovaj sirup pretočite u staklenku i svakako ga čuvajte u hladnjaku.

Jaglac jako dobro utječe i na rad srca i živaca te pomaže i kod nesanice.
Poznato je također da ova biljka odlično uklanja štetne tvari iz organizma te može pomoći kod bolesti gihta.

cvijeće

Izradi li se mast od jaglaca ona će pomoći kod problema s kožom, zatim za brže zacjeljivanje rana, a jako je dobra i kod ublažavanja posljedica opeklina i posjekotina.
Jaglac nam može dati i ukusno vino tako što se od cvjetova koji fermentiraju s vodom i šećerom priprema ovaj ukusan napitak finog vinskog okusa.

Izdvojeno:

> Bez obzira na ljekovitost pripravke od jaglaca ne bi trebale uzimati trudnice, niti osobe koje su osjetljive na aspirin
> Tijekom srednjeg vijeka cvijet se upotrebljavao u pripravcima čarobnih napitaka
> U Rusiji se cvijet jaglaca u proljeće koristi u salatama
> Korijen jaglaca često se dodaje u bačvu u kojoj stoji pivo kako bi pojačao pivski okus
> Cvijet jaglaca poklanja se osobi koju volimo