Dolazak male bebe u obitelj

Dolazak malog brata ili sestre predstavlja stres kako roditeljima, tako i djetetu. Najvažnije je da starije dijete dobro pripremite na novog člana obitelji prije nego se rodi.

Crtić ili film vezan uz tematiku dolaska male bebe u obitelj, može uvelike pomoći djetetu oko shvaćanja situacije i koliko toliko ga pripremiti na situaciju koja ga čeka. Djeca su vizualni tipovi, pa gledajte nešto na tu temu što više, još ako pronađete neki crtani u kojem glumi djetetov najdraži lik, a čija je tematika slična vašoj, dijete će upijati kao spužva.

Pričajte djetetu priču za laku noć. Neka svaka vaš priča koju pričate ima tematiku brata ili sestre kako bi djetetu olakšali situaciju koja je pred njim i kako bi mu pomogli da shvati što se u ovom trenutku događa.

Pokazujte djetetu fotografije dok je ono bilo malo. Komentirajte svaku fotografiju i dajte djetetu do znanja da beba koja dolazi neće biti dovoljno velika za igru, već će najčešće spavati ili jesti.

igra

Svako dijete se voli osjećati korisno, pa ga uključite u svaku svoju aktivnost vezanu uz pripreme za dolazak djeteta. Napravite popis zadataka koji se moraju napraviti prije nego u vašu kuću stigne mala beba.
U taj popis svakako uključite i dijete koje će rado obavljati zadatke, a pritom će se osjećati vrlo korisno. Sve dijelite na pola, pa tako i radne zadatke i vaše dijete će biti oduševljeno.

Kako bi dijete bilo uzbuđeno oko dolaska male bebe uključite ga u svakodnevne aktivnosti poput sastavljanja popisa, organizacije doma i pospremanje.

Povedite svoje dijete u nabavku, pa neka vam i u tome pomogne. Dijete će se osjećati toliko dobro i ispunjeno te će jedva čekati vidjeti svog brata ili sestru kako nose ono što im je prvo dijete izabralo.

I najvažnije od svega kada dođe mala beba je nemati nikakva očekivanja od starijeg djeteta, koliko god ste se vi njega pripremili, djetetu će mala beba biti šok. S time se trebate pomiriti i dopustiti starijem djetetu da izrazi svoje emocije onako kako njemu odgovara.