Prijatelji djece: 5 restorana za obiteljski ručak u Zagrebu

Zagrebu i njegovoj okolici kronično nedostaje restorana u kojima mogu uživati roditelji, ali i njihovi mališani da se nitko od njih ne dosađuje.

Zato su mjesta na kojima se može pojesti ukusna hrana, a imaju i kutak za dječju igru dragocjeni za duševni mir. To osobito vrijedi za kišne ili hladne dane kad vanjska igrališta ne dolaze u obzir.

Srećom, situacija se lagano popravlja jer sve više ugostitelja uviđa prednosti igraonica koje se nalaze dovoljno blizu da roditelji mogu imati na oku svoje mališane koji provode vrijeme zabavljajući se igračkama, bojicama ili gledajući dječje programe na televiziji.

Pizzerija Chello

Pizzerija Chello preselila se iz Zagorske ulice u Špansko, a ponudu je obogatila i novim receptima. Glorija i Darijan Katalinić, vlasnici Chella željeli su ponudi dovoljno velik prostor za obitelji koje će ondje dolaziti s djecom.
Osim veće kvadrature, prednost nove adrese je i veći broj parkirnih mjesta. Chello je od samog početka prijatelj djece, pa se tako osim menija namijenjenog mališanima u pizzeriji nalazi i igraonica u kojoj je pregršt raznih igračaka i mogućnosti zabave.

Gošćama je na raspolaganju kutak za dojenje i prostor za presvlačenje beba, a u restoran ima i dječju sjedalicu Glorija i Darijan prepoznali su potrebu za restoranom u koji su djeca dobrodošla i zato što su sami roditelji koji ih imaju čak petero.

U proljeće će se djeca moći zabavljati na dječjem igralištu, a odrasli provoditi vrijeme na jednoj od nekoliko terasa, a do tada je na raspolaganju prostor osmišljen tako da se svi osjećaju udobno, gotovo kao kod kuće.

pizza-chello

Jelovnik nadahnut talijanskom kuhinjom nudi brojna iznenađenja poput prženih pizza s nadjevima poput domaćeg specijaliteta gravče na tavče ili bolonjeza. Osobito su popularne i deep dish pizze koje se peku za dvije osobe dobra apetita.
Glorija i Darijan su dugo tražili recept za prženu pizzu koja nije masna nego sočna, a u tome su i uspjeli. Calzone. Najveći kritičari specijaliteta su upravo djeca vlasnika pa zato vjerujemo da je meni za najmlađe jednako ukusan kao i za starije. Jedan od dječjih specijaliteta je pizza s rubom punjenim hrenovkama.

Među prvima u svijetu za pizzu su počeli koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog sira i topljenog ementalera koje kombiniraju s različitim mesnim varijantama. Trudeći se ponuditi nešto drugačije, Chello se ne boji isprobati nove kombinacije sastojaka pa se tako ondje može birati između više od 40 vrsta pizza.

Restoran Potkova

Lokacija restorana Potkova na Kajzerici ima dugačku tradiciju, ondje se nekada nalazila Besna Kobila poznatija kao „kod Makedonke“ pa Hipodrom sve dok nije dobila današnji izgled i okus domaće kuhinje.

Potkova kao svoju najveću prednost ističe namirnice koje kupuje kod domaćih proizvođača, a zatim ih priprema na tradicionalne načine. Jela s ražnja, pečena ispod peke ili na roštilju njihova su specijalnost, a dnevni jelovnik diktira sezona.

restorani-prijatelji-djece-2

Sad je najbolje vrijeme za sarmu, krvavice, kuhani buncek, kao i kesten pire. Potkova ima uređen pristup invalidima u sve dijelove restorana, cigar klub, bogatu vinoteku sa oko dvjestotinjak vrsta vina, VIP salon te salu s kaminom.

Pored uobičajene ponude mesa imaju i delicije od boškarina, ždrebetine i divljači. Želja im je predstaviti delicije svih dijelova Hrvatske, otkriti pomno čuvane tajne dalmatinskih konoba, provesti goste kroz okuse Istre, moćna jela Slavonije i Baranje, vratiti se mirisima i okusima djetinjstva u Zagorje i Međimurje. Potkova kao prednost ističe i ponudu jela u pola porcije, povoljne cijene te tridesetak vina koja se mogu naručiti na čaše.
Petkom i subotom organiziraju se glazbene večeri, a tada restoran radi do tri sata nakon ponoći.

Potkova donosi sreću djeci jer vikendom se ne moraju provoditi vrijeme s roditeljima za stolom i slušati njihove razgovore, nego se družiti s vršnjacima, a pritom ih zabavlja animatorica u posebnoj prostoriji. Za lijepih toplih dana na raspolaganju je terasa s dječjim igralištem.

Restoran Maxxx

Nešto veći kutak dobrog raspoloženja ima i restoran Maxxx u Roses Designer Outlet Centru. Restoran ima oko 150 sjedećih mjesta i na njega se nadovezuje igraonica koja se prostire na više od tisuću četvornih metara gdje su djeca do 10 godina pod stručnim okom.
U Kidslandu ih čeka šareni svijet mašte gdje se djeca, neovisno o vremenskim prilikama, mogu igrati. Na jelovniku su pizze, jela od domaće tjestenine te specijaliteti s roštilja.

restoran-maxxx

U Maxxu možete naručiti zagorske štrukle, tortilje, lazanje od domaćih mlinaca, domaće raviole i burgere. Ondje se nalazi i mala vinoteka kako bi se gostima prezentirale etikete Hrvatskog zagorja. Osim degustacije vina na čaše, gosti mogu ponešto naučiti o tome kako su zagorski vinari u zadnjem desetljeću uložili značajan trud na podizanju kvalitete vina, od novih znanja do postignuća u tehnologiji prerade, i čuvanja vina.

Restoran Menza Mensa

„Ne brinite, za shvaćanje naše filozofije ne morate biti član Mense niti studirati filozofski fakultet. Temelji se na vrlo jednostavnom principu – poslužujemo samo domaću hranu i to onu sezonsku. Što znači da neka jela koja su sada na meniju nećemo imati za mjesec dana“, kažu u restoranu Menza Mensa koji se nalazi na dvije lokacije u trgovačkim centrima Emmezeta na Žitnjaku i Jankomiru.

restoran-menza-mensa

Kao prednost ističu pripremu jela od svježih i prirodnih namirnica bez gotovih i polu-gotovih proizvoda. U ponudi su vegetarijanska, riblja i mesna jela, kao i specijaliteti na žlicu. Osim toga, možete izabrati između hladne ili toplo-hladne salate, dnevne juhe i kolača.

Menza Mensa slijedi filozofiju da je vikend stvoren za obiteljska druženja pa subotom i nedjeljom nude obiteljski meni po posebnoj cijeni. Osim dječje igraonice imaju i rođendaonicu u kojoj se umjesto pizza i kupovnih torti priprema domaći finger food te torte i kolači po domaćoj recepturi.
Osim torte u paketu za proslavu rođendana su svježe cijeđeni hladno prešani sokovi, pileći prutići, krumpirići i čokoladni mousse.

„Pripazite samo koliko ćete vremena provesti za ručkom, jer jednom kada se u našoj igraonici zaigraju, klinci je više neće htjeti napustiti, a ako ih baš uspijete odvući, sigurno će htjeti se uskoro ponovno vratiti. I nemojte reći da vas nismo upozorili“, otkrivaju u restoranu.

Il Secondo

Il Secondo u Novom Zagrebu nastao je kao rezultat želje da se i s druge strane rijeke Save mogu pojesti kvalitetna talijanska i mediteranska jela u ugodno dizajniranom prostoru. Jela od mesa, ribe, domaće tjestenine i kruha te posebnom pažnjom rađeni deserti nalaze se na jelovniku Il Seconda. Razmišljalo se i o odabiru vina, a u ponudi su i promotivne ponude vinara.

restorani-prijatelji-djece-1

Burrata, svježi kremasti sir s džemom od rajčice, vitello tonato, kriške lagano pečene teletine na kremi od divlje jadranske tune, kapara i inćuna te lagano pečena hobotnica na kremi od krumpira i graška samo su neki od specijaliteta koji se mogu kušati, a prema preporuci gostiju imaju odlične tjestenine.
Na dječjem meniju su krem juha od rajčica, piletina i pečeni krumpir, lazanje i tjestenina carbonara.

Fotografije za restorane preuzeti sa njihovih službenih facebook stranica.