Bratsko sestrinski odnosi uče djecu vještimnama koje će im trebati cijeli život

Ponekad se kao roditelj nađete u situaciji kad mlađe dijete, kaže da mrzi svoju sedmogodišnju sestru jer ga je izbacila iz sobe zato što je “živcira”.

Natjecanje za roditeljsku ljubav i pažnju uobičajeno je među braćom i sestrama. Dodajte tome ograničen životni prostor i činjenicu da se još uče kontrolirati emocije i nagone, pa ne čudi što vam se dom katkad pretvori u ratnu zonu.

OVDJE saznajte više o emocijama djece predškolske dobi

Što znači kad dijete kaže “mrzim je”

Premda takvi snažni osjećaji mogu biti uznemirujući, normalno je da dijete ima pomiješane osjećaje prema svom bratu ili sestri. Sestrinsko- bratski odnosi unutar obitelji mogu biti neprijateljski jer djeca imaju mnogo razloga za svađu, uključujući i za roditeljsku ljubav. Sukobi među braćom i sestrama nerijetko su najagresivnija vrsta dječjih sukoba jer braća i sestre provode mnogo vremena zajedno u istom prostoru pa su laki ciljevi razbuktalih frustracija.

OVDJE pogledajte nekoliko sjajnih savjeta oko toga kako izgleda odgoj o emocijama

Vi mislite

Nadala sam se da će moja djeca imati prijateljski odnos. Zašto nije tako?

Početku svađa najčešće ne svjedočite, pa je teško znati je li netko više kriv. Mogli biste misliti kako bi starije dijete trebalo biti pametnije i izbjeći svađu. Ali, kako i ona ima samo sedam godina, još ne shvaća da su misaoni procesi mlađeg brata nezreli i živcira je kad se ne može igrati na njezinoj razini.

braca i sestre djeca djecak djevojcica

Dijete misli

Povrijedi me kad me tjera iz sobe.
Mlađe dijete može biti ljutito jer se osjeća razočarano i inferiorno. Frustracija aktivira primarni dio njegova mozga pa ne može opisati kako se osjeća, nego to sažima u mržnji. Ali to je prolazna reakcija i da ga sestra pozove da se ponovno igra s njom, prihvatio bi.

Kako reagirati

Trenutačno….
1. Potvrdite njegove osjećaje. Recite djetetu kako razumijete da ima pomiješane osjećaje prema bratu ili sestri, ali da se osjećaji mogu vrlo brzo promijeniti, primjerice od ljutnje, kad se ne želi igrati s njim, do veselja, kad se lijepo igraju zajedno.

2. Potaknite ga da se izrazi riječima. Pomozite djetetu da navede razloge svoje ljutnje kako bi moglo obraditi i otpustiti. Možete reći: “Vidim da si ljut na sestru. Jesi li možda tužan što ti je rekla da se ne želi igrati s tobom?”

3. Izbjegavajte negativno etiketiranje osjećaja. Ne govorite pred djecom da se “ne slažu” ili da nemaju dobar odnos, jer će ga onda i oni tako definirati.

Dugoročno….
Neka se zajedno zabavljaju. Potaknite djecu na suradnju kroz zabavne projekte.
Poučite starije dijete suosjećanje. Pokažite razumijevanje i susosjećanje prema starijem djetetu kad je uznemireno kako bi takvo ponašanje naučilo primjenjivati na mlađeg brata ili sestru.

OVDJE pročitajte i više o odnosima braće i sestrara u dječjoj dobi
Braća i sestre – kako zajedno?

Izvor: “Knjiga Što misli moje dijete” – praktična dječja psihologija za suvremene roditelje za djecu od 2. do 7. godine života, napisala klinička psihologinja dr. Anghart Rudkin, u izdanju izdavačke kuće Znanje