Endometrioza poremećaj od koje pate mnoge žene i pate u tišini

Osvijestite tegobe i poremećaj vezan uz žensku bolest endometriozu od kojeg boluje jedna od deset žena.

Mnoge žene pate u tišini, ne znajući što im se događa i još k tome bez dijagnoze

Kako bismo dali glas tim ženama i kako bismo pomogli podići osviještenost o činjenici da je u prosjeku potrebno 8 godina kako bi se endometrioza dijagnosticirala pogledajte upečatljiv video zvan ‘’Čekanje’’.

Video predstavlja osmogodišnju djecu koja koriste svoju dob kako bi simbolizirali osmogodišnje čekanje na dijagnozu.
Svaka od tih djevojčica je živa onoliko dugo koliko je potrebno da se postavi dijagnoza endometrioze.
S obzirom na to da milijuni žena širom svijeta potencijalno imaju ovu bolest nužno je educirati se i potaknuti akciju koja je potrebna kako bi se skratilo čekanje na dijagnozu.

Endometrioza je bolest kod koje se tkivo endometrija tj. sluznice maternice, nalazi izvan maternice, najčešće u organima zdjelice i potrbušnice. Uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, a dijagnosticiranje može biti izazovno jer ovo stanje ima slične simptome kao brojni drugi poremećaji.

Ginekologinja Dr. Shree Datta donosi vodič kroz simptome endometrioze i moguće načine liječenja

maternica endometrioza

Kako prepoznati simptome?

Endometrioza se manifestira različito od osobe do osobe pa liječnicima može biti vrlo izazovno doći do dijagnoze. Učestali simptomi koji upućuju na endometriozu uključuju cikličku bol u zdjelici, bol tijekom spolnog odnosa ili bol prije i tijekom menstruacije.

Promjene u radu crijeva, umor i poteškoće sa začećem također su česti simptomi tako da je ključno što prije tražiti medicinski savjet.

Vođenje dnevnika boli i simptoma je najbolji način da objasnite svoje stanje liječniku. Odnosno, zabilježite simptome vezane uz menstruaciju, informacije o tome je li se pogoršavaju te o tome kako utječu na vaše svakodnevne aktivnosti.

Ginekolog može predložiti ultrazvuk, odrediti mogu li vam pomoći lijekovi, te je li potrebna laparoskopija kako se obavile detaljnije pretrage ili kako bi se liječila endometrioza.

Mogući načini liječenja endometrioz

Iako neke žene neće imati mogućnost izliječiti endometriozu, liječenje ovisi o vrsti, lokaciji i stupnju endometrioze. Liječenje može uključivati lijekove poput kontracepcijskih pilula, Mirena spirale i/ili operaciju. Nekim ženama mogu pomoći jednostavne tablete protiv bolova poput Ibuprofena. U nekim slučajevima potrebna je mješavina različitih tretmana.

Endometrioza je potaknuta estrogenom, tako da je ključna pažljiva briga o jetri i probavi kroz prehranu. Konzumiranje puno zelenog povrća i protuupalne hrane te smanjenje unosa kofeina i alkohola može utjecati na simptome endometrioze.

Dodaci ribljeg ulja i vitamin B12 mogu pomoći kod bolova povezanih s endometriozom. Također, pomaže i redovito vježbanje.

OVDJE saznajte još o važnosti ulja u prehrani trudnica i beba

Ženama koje pokušavaju zatrudnjeti i koje pate od endometrioze savjetuje se da se na vrijeme konzultiraju sa svojim ginekologom. Počnite uzimati suplemente za trudnoću tri mjeseca prije nego što pokušate zatrudnjeti i često imajte nezaštićeni seks tijekom ciklusa u kojem pokušavate zatrudnjeti.
Mnoge žene nemaju poteškoće sa začećem, ali isplati se na vrijeme potražiti stručnu pomoć. Progovorite o boli.

Simptomi endometrioze razlikuju se od osobe do osobe

Ponekad je potrebno dosta vremena da si žene priznaju da imaju zdravstvenu poteškoću i potraže profesionalnu pomoć.

Mnogima može biti neugodno razgovarati s liječnikom o intimnim problemima, no otvoren i iskren odnos je ključan kako bi dobili ispravnu dijagnozu. Milijuni žena imaju endometriozu pa je educiranje javnosti i borba protiv tabua pravi način da im se pomogne progovoriti o boli kao i tražiti ranu dijagnozu.

“Endometrioza je dugotrajno stanje koje može uzrokovati iscrpljujuće simptome tijekom menstruacije.

Endometrioza se može manifestirati na mnogo različitih načina zbog čega ju se može teško dijagnosticirati. Nekada je potrebno do osam godina za dijagnosticiranje endometrioze, stoga je ključno na vrijeme konzultirati liječnika uz dnevnik simptoma.

Bolno je znati da toliko žena pati u tišini kada im mi liječnici možemo pružiti liječenje i podršku – stoga vas molimo da nas posjetite ako imate problema”, dr. Datta zaključuje.

***
Djeca iz videa sudjelovala su uz punu suglasnost roditelja ili staratelja Sva osmogodišnja djeca prikazana u videu bila su u pratnji roditelja ili skrbnika tijekom snimanja. Prije snimanja, roditeljima ili skrbnicima je u potpunosti bila objašnjena priroda riječi koju su djeca izgovarala pred kamerom i potvrdili su da djeca razumiju temu primjerenu svojoj dobi. Sva djeca iz videa žive u Engleskoj gdje se u osnovnim školama održava edukacija o menstrualnom zdravlju koju su sva djeca pohađala u vrijeme snimanja.

tekst uz dopuštenje: INTIMINA