Kada beba počinje samostalno držati glavu uspravno?

Kada se vaša beba rodi, imat će vrlo slabe mišiće vrata, ali uskoro će imati dovoljno snage da sama podigne glavu.

U početku je vrat vaše bebe preslab da bi držao glavicu. Kako beba raste, mišići vrata jačaju.

Već nakon dva mjeseca možete primijetiti kako ležeći na trbuhu beba polako pokušava dizati glavicu pa iako i na samo nekoliko sekundi.
Beba tada može podići glavicu za otprilike 45 stupnjeva.

Do trećeg mjeseca beba može podići glavu 90 stupnjeva i polako se podizati na ruke. No, bez obzira na taj napredak, morat ćete i dalje držati bebinu glavu kada je budete hranili ili se s njom igrali.

S otprilike četiri mjeseca većini beba neće trebati potpora, s pet ili šest mjeseci vaša će beba imati potpunu kontrolu nad svojom glavom. U ovom trenutku beba će pravilno držati glavu, čak će i sjediti uspravno.

beba bebe dijete

Iako se mišići vrata vaše bebe grade postupno i vi možete poduzeti neke korake kako biste ubrzali ovaj proces. Stavljanje bebe na trbuh pomoći će joj da brže izgradi mišiće vrata.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebu stavite na trbuh dok vam je u krilu po nekoliko minuta dva-tri puta dnevno.

Postepeno povećavajte vrijeme koje vaše dijete provodi na trbuščiću dok ne postignete ukupno 20 minuta po sesiji.

Ako se vašoj bebi ne sviđa položaj na trbuhu, ne popuštajte, mora se navići. Naprimjer, lezite zajedno s bebom i učinite zajedničko iskustvo zabavnijim. Oko vas dvoje, na sve strane, stavite šarane igračke ili koristite šarenu prostirku pa joj pričate što vidite. Svakako uvijek nadgledajte dijete dok je leži na trbuščiću.

Izvor: Beba ba