Koja 4 nutrijenta najčešće nedostaju ženama i kako ih nadoknaditi

Naše tijelo funkcionira po principu ravnoteže pa tako i hrana koju konzumiramo. Kako bismo iz hrane dobili iskoristili najbolje nutrijente važno ih je kombinirati usklađeno i na pravilan način.

OVDJE saznajte više o vitaminima, mineralima i nutrijentima i kako ih kombinirati zajedno

Minerali su neki od najvažnijih sastojaka u ljudskom organizmu, a žene su puno osjetljivije na nedostatak nekih nutrijenata zbog prirode njihovog organizma. Neke žene zbog učestalih dijeta, možda lošijih životnih odnosno prehrambenih navika ili obilne menstruacije, češće vode borbu s nedostatkom potrebnih nutrijenata.

Saznajte OVDJE više o apsorpcija vitamina i minerala

Zašt je vitamin B12 tako važan za žensko zdravlje

Vitamin B12 je onaj koji pomaže u obnovi živčanih stanica, a jako je dobar u proizvodnji energije i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Preporučeni dnevni unos vitamina B12 je oko 2,4 miligrama za ljudski organizam, a u slučaju kod žena ili trudnica najbolje je konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom..

Vitamina B12 ponajviše ima domaćem u mesu, mlijeku, svježem siru i jajima, pa ako jedete puno više povrća, primjerice ako ste vegetarijanka pa tu onda mogu uskočiti proizvodi na bazi soje.

OVDJE smo vam pripremili sjajan recept za Caprese salatu od dimljenog tofua za male i velike vegetarijance
Tijekom trudnoće vitamin B12 ima izuzetnu ulogu u razvoju bebinog živčanog sustava, a apsorpciji ovog vitamina pomažu folati iz folne kiseline.

Željezo i njegova uloga u životu žene

Željezo je mineral neophodan za imunitet i normalan rad organizma kod svakog ljudskog bića, ali kod žena čak i ponešto više.

Željezo pomaže u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenošenju kisika tijelom, a ovaj mineral pretvara i hranu u energiju.

Apsorpcija željeza kod žena

Kod nekih žena koje imaju obilne menstruacije one mogu utjecati na količinu i razinu željeza u krvi. Ženama u perimenopauzi (višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika) treba 27 miligrama željeza na dan pa stoga možda u dogovoru s liječnikom treba uzimati takav dodatak prehrani, dok tijelo trudnice bolje apsorbira željezo iz hrane pa se stoga rjeđe javlja manjak tog nutrijenta.

Kada kontinuirano nedostaje željeza u krvi dolazi do anemije ili slabokrvnosti, koja se manifestira sljedećim simptomima:
umor, kratak dah, srčane aritmije i gubitak kose.

Počnite više jesti namirnice poput domaćih jaja, špinata, svježe cikle, brokule, domaćih jetrica, kao i hranu bogatu vitaminom C, jer on pospješuje apsorpciju željeza.

Svakako treba znati da niti višak željeza u organizmu nije dobar za organizam, jer može dovesti do problema s jetrom. Zato ne pretjerujte s unosom hrane bogate željezom uz dodatak nekog preparata s željezom. Svakako se konzultirajte s liječnikom i na bazi pregleda kontrolirano unosite željezo u svoj organizam i to samo dodatno ako vam je zaista željezo potrebno.

mozzarela pecena parika povrce hrana

Magnezij tako važan element naše prehrane i održavanja zdravlja kod žena

Magnezij je je uključen u pretvorbu energije iz hrane, pomaže u obnavljanju našeg organizma i njegovom rastu pa stoga sportaši često uzimaju dodatne proizvode koji sadrže magnezij, upravo zbog mišića koji se više “troše” pri intenzivnijim treninzima.

U ljudskom tijelu najviše je prisutan u zubima i kostima, čak 60 do 65 posto, dok je ostatak pohranjen u mišićima, stanicama i krvi.

Uključen je u mnoštvo enzimskih reakcija, bitnih za mnoge životne procese. Neke od tih funkcija su stvaranje bjelančevina, kao i stvaranje energije i njen prijenos, skladno funkcioniranje živčanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, jačina kostiju i zubi.

Istraživanja su pokazala i dokazala kako se bez dovoljne količine magnezija u organizmu ne može dobro apsorbirati u tijelo vitamin D koji je itekako važan za naš metabolizam i imunitet. Dnevno našem organizmu treba između 310 do 320 miligrama magnezija, a kod trudnica koje vježbaju svakako treba konzultirati liječnika koji vodi njihovu trudnoću o unosu magnezija u organizam.

Magnezija ponajviše ima u žitaricama, sjemenkama, avokado, različitom povrću, mesu i općenito proizvodima životinjskog porijekla.
Pokazalo se da nedostatak magnezija uzrokuje umor, kod nekih ljudi mučnine te grčenja mišića.
OVDJE saznajte i puno više o magneziju i koliko je važan

Zašto je i kalcij toliko važan za zdravlje našeg organizma

Kalcij je važan za funkcioniranje naših mišića, srca i enzima te za kvalitetu naših kostiju, a u poznijim godinama važan je i kao prevencija od osteoporoze ili odnosno gubitka gustoće kostiju. Jedna je studija pokazala da čak dvije trećine žena ne dobiva dovoljno kalcija putem prehrane što nažalost može dovesti do raznih poremećaja u organizmu.

OVDJE pogledajte zašto su enzimi superheroji naše probave

Iako mliječni proizvodi mogu biti uzrok nekih alergijskih reakcija ili čak totalne intolerancije kod nekih ljudi, ipak postoje namirnice koje ih mogu adekvatno zamijeniti.

OVDJE saznajte od kuda kako najbolji kalcij dobivamo iz zelenog soka od kelja

Preporučena dnevna količina kalcija je 1000 miligrama, a u prehrambenim proizvodima nalazimo ga u gljivama i vrganjima, koje su ujedno bogate i vitaminom D, a koji izuzetno pomaže u apsorpciji kalcija.