Magična stvorenja iz svjetske božićne mitologije

Na spomen Božića prvo što nam pada na pamet je simpatični djedica duge sijede brade i brkova, koji posjećuje djecu u njihovim domovima dok spavaju i uveseljava ih darovima.

No, što je s drugim dijelovima svijeta u kojima djeca za vrijeme svetog Nikole, Božića ili Nove godine imaju sasvim drugačije magične goste koji im donose darove ili kazne ako su bili zločesti.

Krampus

Vjerni suputnik svetog Nikole poznat po svom darivanju šiba djeci koja nisu bila dobre te godine. Strašni Krampus najavljuje svoj dolazak i plaši djecu lupanjem lanaca, a naziva ga se demonom, anti – Nikolom, čak i njegovim zlim blizancem.

krampus

Njegova priča potiče iz Europe, a Austriji se čak slavi i njegova noć, 5. prosinca, točno jedan dan prije nego sveti Nikola krene u svoje darivanje. Krampusovo slavlje obilježava se diljem Europe, kada se veliki broj ovih zločestih pomagača sjati niz ulice i ima za cilj preplašiti što više ljudi koji se tamo zateknu.

Izgled ovih krampusa varira, ovisno o materijalu koji se koristi pri izradi kostima. Može izgledati kao vrag ili kao neka alpska zvijer.

Jólakötturinn

Iza ovog se neobičnog imena krije ni više ni manje nego islandska božićna mačka. No, ovaj mačak nije tako dobar i umiljat, čak bi vas mogao i pojesti ako mu stanete na put.

jolakotturinn

Povezan je s islandskom tradicijom u kojoj oni koji završe sav posao na vrijeme, što znači da su bili vrijedni i marljivi, dobivaju novu odjeću za Božić, dok ljenjivci ne dobivaju ništa.
Tako su roditelji djecu motivirali pričom o Blagdanskom mačku, da izvršavaju svoje obaveze kako bi dobili komad odjeće i mačak bi ih poštedio.

Postoji i pjesmica o Jólakötturinnu, koja završava porukom djeci da pomažu siromašnima, kako bi i oni dobili komad nove odjeće.

Nije ni čudo što i dan danas Islanđani slove kao najradišniji europski narod!

Frau Perchta i La Befana

Ona je vještica, no može biti i dobra i loša, ovisi kakvi ste bili ove godine. Potječe iz njemačke i austrijske mitologije i dijeli poklone i kazne kroz 12 dana Božića (od 25. prosinca do 6. siječnja).
Frau Perchta nije uvijek bila ružna vještica – njezini počeci su vezani za priču o legendarnoj alpskoj božici, koja se brinula o dobrobiti šuma tijekom godine, a posjećivala je ljude samo za Božić.

frau-perchta
Facebook @Frau Perchta

Slična je talijanskoj La Befani, dobroj vještici koja posjećuje djecu 5. siječnja svake godine kako bi im ostavila čarapu punu slatkiša ili komad ugljena ako nisu bili dobri. Zato djeca u Italiji stavljaju čarape u prozore kako bi ih La Befana napunila božićnim radostima, a ponekad čak i očisti podove svojom vještičjom metlom prije nego napusti dom.

Belsnickel

belsnickel
Facebook @Belsnickel
Ovaj je gospodin jedini božićni junak koji je migrirao iz Njemačke tradicije u Ameriku i tamo se smjestio u tradiciju Nizozemaca iz Pennsylvanije. On je spoj svetog Nikole i Krampusa, a posjećuje djecu prije Božića obučen u dronjke i podrapano krzno. Poput Krampusa, nosi šibu kako bi kaznio zločestu djecu ili ih upozorio da poprave svoje ponašanje ako su krenuli u krivom smjeru, da bi se popravili do Božića. Dobra djeca (i ona koja su se popravila zbog zvuka šibe) dobivaju cipelicu ili čarapu punu slatkiša, dok će ona koja su ostala zločesta, dobiti ugljen ili šibe.