Nisam ja – razlikovanje vrsta laganja kod djeteta

Gotovo sva djeca lažu, izostavljaju cijelu istinu ili preuveličavaju stvari. Razumijevanjem zašto to čine i prikladnim reagiranje, roditelji mogu pomoći da im ta neizostavna razvojna faza ne prijeđe u naviku.

Jedna od situacija

Vidjeli ste svoje dijete kako je gurnulo prijatelja, ali ono to poriče.
Uhvatite li dijete na djelu u laži, recite mu da postoje bolji načini za rješavanje problema.

Odrasli izrazito cijene iskrenost. Međutim, premda osobno laganje možda smatrate lošim, pomaže promatrati ga kao znak razvoja djetetovih vještina razmišljanja. Kako bi razlikovalo istinu od laži, dijete mora imati razvijenu tzv. “teoriju uma”, sposobnost razumijevanja tuđih mentalnih stanja i empatiju, odnosno mora se moći zamisliti u tuđoj koži.

Razlikujemo dvije osnovne vrste laži

Sebične (ili antisocijalne) laži izgovorene za vlastitu korist kojima se djeca služe da se izvuku iz nevolje kad učine nešto loše, izbjegnu kaznu ili prebace krivnju na drugoga.

Društvene (ili prosocijalne laži) izgovorene za tuđu korist izbjegavanjem cijele istine kako bi pomogli drugima ili kako ne bi povrijedili tuđe osjećaje..

Dobro je znati razlikovati ih jer zahtijevaju drugačiji pristup, a na suprotnoj.

Kako postupiti

RAZLIKOVANJE VRSTA LAGANJA

SEBIČNO LAGANJE – ZNAKOVI
Priča ne drži vodu, nema smisla i nije dosljedna.
Služe se s više riječi nego što je potrebno kako bi vas uvjerili
Zbog tjelesnog i mentalnog napora laganja djetetov glas može biti viši nego inače

kcer dijete laganje

OKIDAČI
Strah od kazne
Kršenje pravila
Želja da dovedu nekog u nevolju
Boje se priznati svoje pogreške

KAKO REAGIRATI

1. Uzmite u obzir dob. Djeca u dobi od 3 do 4 godine (pa i poslije) ne razlikuju dobro maštu od stvarnosti ili mogu misliti kako će im se želje ostvariti.
2. Istaknite djetetu bude li vam govorilo istinu da ćete mu moći bolje pomoći riješiti problem koji ga muči.
3. Dajte djetetu do znanja da ćete biti blaži bude li iskreno i da je iskrenost najbolji način iskupljenja.
4. Naglasite djetetu da je iskrenost u obitelji vrlo važna i objasnite kako laganjem može izgubiti povjerenje drugih pa mu neće vjerovati čak i kad govori istinu.
5. Učini li dijete nešto za što zna da nije trebalo, vjerojatnije je da će slagati ako se boji posljedica.

OKIDAČI
Žele izbjeći pravila koja im u tom trenutku ne odgovaraju, npr. lažu da su napisali zadaću kako bi išli igrati se.
Žele zavaditi vršnjake i roditelje.
Ne žele povrijediti tuđe osjećaje. Bijele laži mogu upućivati na visok stupanj empatije, suosjećanja i sposobnost djeteta da predvidi posljedice.

KAKO REAGIRATI
1. Objasnite posljedice. Primjerice, ako se dijete hvalilo da će dobiti psića, a neće, recite mu da mu prijatelji više neće vjerovati bude li i dalje lagao.
2. Budite uzor. Dobar način učenja djeteta da ne laže jest da i sami budete iskreni.
3. Pomozite djetetu da razvije osjećaj vlastite vrijednosti. U suprotnome dijete može lagati ili preuveličati činjenice o sebi da se bolje osjeća.
4. Provjerite ima li previsoka očekivanja. Ako vam se čini da dijete namjerno nešto skriva, npr. ocjenu, jer se boji da nećete biti zadovoljni, možete reći: “Jesi li možda zabrinut da ćeš me razočarati?”
5. Recite mu kako znate da će postupiti ispravno i reći istinu. Vjerojatno će biti iskreno jer će htjeti opravdati povjerenje koje mu ukazujete.

Izvor: “Knjiga Što misli moje dijete” – praktična dječja psihologija za suvremene roditelje za djecu od 2. do 7. godine života, napisala klinička psihologinja dr. Anghart Rudkin, u izdanju izdavačke kuće Znanje