Savjeti stručnjaka: Kada je tata previše strog

Iako pedagozi i psiholozi često ističu da nije neophodno da tate i mame imaju isti pristup djetetu, velika je greška kvariti odnos tata – dijete samo da bi se u obitelj uvela disciplina.

Mame često plaše djecu: “Vidjeti ćeš ti kada ti se tata vrati kući”. Na ovaj način one priznaju da sa svojom djecom ne znaju same izaći na kraj, što ima još teže posljedice: pogoršavaju odnos između tate i djece. Tako, tate postaju nekakve muške vještice od kojih djeca strepe.

Očinski instinkt

Danas se često govori kako očinski instinkt ne postoji. Mame su ne samo biološkim procesom trudnoće i porođaja zauvijek (mentalno, emotivno) “vezane” za svoje dijete već su i pripremane na ulogu mame od samog djetinjstva (igrajući se npr. uloga sa lutkama).

Međutim, tate imaju drugačiju vrstu instinkta. Tata je više orijentiran zaštitnički i racionalan a obuhvaća ne samo dijete, već cijelu obitelj.

Tate ovu svoju ulogu igraju nesvjesno, baš kao i mame svoju, i također su na ovu svoju ulogu pripremljeni od najranijeg djetinjstva.

Tako, kada učite svog sina da “dječaci nikada ne plaču”, na primjer, kada mu kupujete igračke poput plastične puške, mačeve, robote…, itd. ne možete očekivati da sutra, kada postane odrasla osoba bude onoliko suosjećajan, osjetljiv i brižan kao što su to mame.

Možda je upravo ta emotivna distanciranost kojoj smo učili naše sinove dok su bili djeca utjecala da oni postanu, u odnosu na mame, ne toliko stroži, koliko emotivno drugačiji roditelji. Racionalniji su, znaju biti dosljedniji i smireniji kada su u pitanju bitne odluke.

tata i djevojčica

BUDITE TIM U ODGOJU DJETETA
Odredite granice strogoće. Napravite precizan dogovor: odredite situacije kada i u kojim slučajevima kažnjavate dijete. (na primer, poslije tri opomene, slijedi primjerena kazna).

Drugi roditelji

Razgovarajte o svom odgojnom stilu. Kroz razgovore s drugim roditeljima uspjet ćete osvijestiti koliko ste zaista strogi, i kako neki drugi roditelji rješavaju sa svojom djecom probleme slične onima koje imate vi u svojoj obitelji.

Uloge

Podijelite uloge. U nekim obiteljima dobro funkcionira model podjele poslova. Ova podjela podrazumijeva ne samo kućne obveze, već i nadgledavanje u odgoju (na primer, mame su zadužene za pomoć djetetu u organiziranju njegovog dana kao što su: treninzi, rođendani, pomoć u obavljanju kućnih obveza, a tate za sve školske teme).

To istovremeno znači da ako dijete zasluži kaznu u nekom dijelu koji nije vezan za školu, tu kaznu treba odrediti i sprovesti mama. I obratno.

Pohvale

Naučite nagrađivati i pohvaljujete svoje dijete. Vaša strogoća je možda prirodna, urođena, sastavni dio vaše osobe. Međutim, kao što ste sebe možda odvikli od pušenja ili uvjerili da je za vaše zdravlje neophodno barem rekreativno bavljenje nekim sportom ili fizičkom aktivnošću, tako možete promijeniti i način obraćanja sa svojim djetetom.

Informirajte se, mislite, razgovarajte, čitajte o roditeljstvu. Tako ćete osvijestiti ovu svoju ulogu i postati još bolji roditelj, na veliko zadovoljstvo i vas i vaše djece.

Rituali

Vaš dosadašnji odnos sa djetetom ćete uveliko obogatiti i poboljšati uvođenjem malih svakodnevnih rituala koji uključuju samo vas i njega.

Obećajte sebi (a zatim to i ispunite) da ćete uvijek jedan dio svog dana posvetiti djetetu, da ćete zajedno čitati, igrati se, da ćete pokušati da ga svakodnevno nečim razveselite ili pohvalite.

Razgovor sa djetetom

Što znači biti strog ili blag roditelj? To je stvar procjene i trenutne situacije. Tako, jedno dijete može biti izrazito strogo kažnjeno za neki postupak, koji u nekoj drugoj obitelji ne bi bio ni prokomentiran.

Zato, koliko ste i da li opravdano u tolikoj mjeri vi strogi – znate samo vi i vaše dijete. Ako vaše dijete ima više od pet godina, već možete razgovarate s njim o tome.

Pitajte ga što bi ono napravilo na vašem mjestu, i da li misli da ste vi previše strogi. Pokušajte napraviti dogovor kako da ubuduće izbjegnete situacije koje zahtijevaju kazne, i kakve kazne će to, eventualno, biti.

Izvor: Moj pedijatar