Široko povijanje kukova kod djece

Ultrasonografija kuka istaknuta je kao sigurna i učinkovita metoda za dijagnostiku razvojnog poremećaja kukića kod beba te je ujedno i najneškodljiviji način dijagnostike.

Metoda je jednostavna i može se ponavljati bez straha od štetnih posljedica

Posebnu vrijednost ima u prvim mjesecima života, jer pri rano postavljenoj dijagnozi razvojne displazije kuka i pravovremeno započetoj terapiji, poremećaji se korigiraju bez posljedica.

Naravno, uz adekvatnu aparaturu, strahovito je važna verziranost specijaliste koji pretragu izvodi!
Nakon kliničkog pregleda specijaliste ortopeda, za vrijeme kojeg se izvode testovi tzv. luksabilnosti kukova, potrebno je učiniti i ultrazvuk kukova!

Ta sofisticirana pretraga s velikom preciznošću pokazuje stanje hrskavičnih i koštanih dijelova zgloba kuka!
Postoji i posebni program (Graf) koji dijagnostičaru omogućuje izmjeru važnih kutova i sukladno tome klasifikaciju stupnjeva razvojnog poremećaja kuka.

Preporuka širokog povijanja doista može biti u onim slučajevima kada se radi o, uvjetno rečeno, blagom obliku nestabilnosti kukova, točnije u prvim tjednima života dok se zglobovi fiziološki ne učvrste! To znači da nije potrebna primjena pomagala u vidu tzv “remenčića” i sl.

siroko povijanje kukova kod bebe

Široko povijanje u prošlosti se rutinski preporučalo u novorođenčadi!

Danas su mišljenja struke podijeljena oko navedenog i kreću se od preporuka za povijanje, do negativnog stava o istome.

Takav način povijanja, recimo sa “švedskom” pelenom, omogućuje položaj u kojem se glavica natkoljenične kosti (femur) adekvatnije zglobljuje s čašicom (acetabulum)!

Treba reći da je široko povijanje potpuno neštetno za dijete

Kroz nekoliko tjedana takvog povijanja – obično se radi o periodu od 6 tjedana, potrebno je učiniti kontrolni ultrazvuk!
Protekom vremena, koštano sazrijevanje napreduje i to se očituje na ultrazvuku.

Za slučajeve djelomičnog i potpunog iščašenja (subluksacija I luksacija) kuka, široko povijanje ne pomaže!
Potrebno je čim prije posegnuti za adekvatnim ortopedskim pomagalima kako bi djetetu osigurali fiziološki razvoj kukova!

Piše: Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije