Sjajan obiteljski izlet u pećinski park Grabovača

Nedaleko ličkog gradića Perušića (2.5 km) nalazi se pećinski park Grabovača (srednji Velebit, 770 m nadmorske visine u blizini rijeke Like) koji okuplja nekoliko pećina i jama, poučne staze i krasan Vidikovac.

Najpoznatije su spilje Medina i Amidžina u koje nije dozvoljen pristup, te jedina opremljena za turistički obilazak – Samograd. Da biste ušli u ovu lijepu srednje veliku spilju (duljina 345.8 metara), krenete od sabirne točke laganim usponom (skladne stepenice od šljunka i tankih trupaca) do ulaza prema kojem se spuštate betonskim stubama.

spilja-grabovaca-2

Spilja Samograd sastoji se od četiri dvorane: Frasova (školski nadzornik Karlovačke krajine), Perušića (plemićka obitelj), Karlovića (ban Ivan Karlović) i Kukuljevića (Ivan Kukuljević Sakcinski) koje obiluje pećinskim ukrasima nastalim djelovanjima vode. Od 1889. spilja je osvjetljena zahvaljujući Odboru za uređenje samogradske pećine, a ručno isklesane stube (480) spuštaju se i penju iz dvorane u dvoranu.

spilja-grabovaca-1

Zahvaljujući drvenim rukohvatima obilazak mokrim stubama i stazama nije opasan, a stalna temperatura od 8 stupnjeva Celzijusa zahtijeva topliju odjeću. Od posebnosti izdvojila bih potpise austrijskih časnika iz 1835., kristalične formacije nazvane pećinskim biserima, trokutasti prolaz neobično nalik vratima na antičkim utvrdama, zanimljive akustičke efekte i prekrasnu završnu dvoranu.

spilja-grabovaca

Upravo zato što nije previše razvučena ova spilja nudi istovremeno nekoliko vizualnih senzacija, a da je nekada nudila zaštitu pokazali su nalazi keramike i kostiju iz brončanog i željeznog doba.

Spilja Grabovača se ne može obilaziti samostalno, a moj vodič Mario Paral ustupio mi je i nekoliko fotografija iz svojeg albuma.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti