Što podrazumijevamo pod kvalitetnom njegom lica i tijela?

Iako se koža tijela i koža lica razlikuju po debljini i tipovima, oboje ih je važno njegovati kvalitetnim proizvodima koji neće naštetiti koži, ali ni organizmu u cjelosti..

Većina žena je sklonija više pozornosti posvetiti njezi lica, njegujući ju skupljim i kvalitetnijim proizvodima, dok istovremeno zanemarujemo važnost njege kože tijela.

Znate li da godišnje u organizam prosječna žena unese između 4 i 6 kilograma raznih kozmetičkih proizvoda, većinom kroz kožu tijela?

Razni negativni vanjski utjecaji (stres, zagađenje, UV zračenje, vjetar…) svakodnevno utječu na kožu pa je pravilna i redovita njega tijela izuzetno važna za očuvanje njezinog zdravlja i ljepote.

Osim što sudjeluje u procesu termoregulacije organizma, znojenju, proizvodnji vitamina te kao instrument osjeta dodira, njezina najvažnija uloga je zaštita tijela od vanjskog svijeta.

Velika površina kože upija i velik broj umjetnih i nekvalitetnih sastojaka kozmetičkih proizvoda, koji zatim završavaju u našem organizmu. Prirodni i biorazgradivi sastojci se brzo izlučuju, no što je s velikim koncentracijama umjetnih sastojaka nekvalitetne kozmetike?

njega koze i lica kozmetika

Posljedice njege nekvalitetnom kozmetikom

Svakodnevno se susrećemo s preko stotinu različitih umjetnih kemikalija od kojih se većina nalazi u proizvodima za njegu lica i tijela te make-upu.

Nekvalitetna kozmetika sadrži obilje štetnih umjetnih sastojaka i konzervansa, uz izrazito malo prirodnih ili dermatološki kvalitetnih aktivnih sastojaka.

U nekvalitetnu kozmetiku se ubrajaju i agresivni gelovi za tuširanje te kupke koji sadrže visoke koncentracije sapuna i deterdženata pa intenzivno isušuju kožu, narušavaju ph ravnotežu kože i nagrizaju njezin hidrolipidni sloj, te ju čine podložnijom upalama, pretjeranom razvoju gljivica i bakterija te prijevremenom starenju.

Jeste li znali da što se neki proizvod za čišćenje tijela više pjeni, to znači da u sebi sadrži i veći udio deterdženata koji oštećuju hidrolipidni sloj kože te ju intenzivno isušuju?

Neka istraživanja pokazuju da konzervansi poput nekih vrsta parabena i fenoksietanola koji se nalaze u mnogim kremama široke potrošnje, mogu utjecati na reproduktivne sposobnosti, dok često korišten konzervans PEG (polietilen glikol) utječe na stvaranje preosjetljivosti kože, kao i sastojci poput mineralnih ulja i parafina.

Znate li što znači “bez parabena”?

Umjetne boje i pesticidi dugoročno slabe imunološki sustav, a česti u upotrebi u kozmetičkim proizvodima su i silikoni koji spadaju u iznimno teško razgradive spojeve u organizmu.

Naravno, svi ti sastojci su dermatološki provjereni i dopušteni za upotrebu u minimalnim količinama, no ostaje činjenica da se višegodišnjim korištenjem neminovno talože u tijelu pa se zasigurno postavlja pitanje kakav je njihov stvarni utjecaj na zdravlje organizma.

Stoga dobro čitajte etikete na kozmetičkim proizvodima i kupujte samo provjerene stvari za njegu vaše kože lica i tijela.