Zašto neke mame ne doje s lakoćom

Dobro je znati da koliko god je dojenje iskonsko i prirodno, ipak nije instinktivno. To je umijeće, dakle vještina koja se može naučiti. Ima majki koje spontano, jednostavno i bez ikakve pomoći od prvog trena uspješno doje. Ako pripadate toj sretnoj skupini, veselimo s vama i vašom prinovom.

No ako imate teškoća, ne očajavajte, nemojte dopustiti da vas obuzme panika i ne odustajte! Potražite pomoć, od stručnjaka ili drugih majki s iskustvom. Naviranje mlijeka nije u svake žene isto, čak ni iste žene u različitim trudnoćama. Isto tako, ni svako dijete ne prihvaća dojku jednako. Obično se dojenje uspostavi u prvih tjedan-dva, no katkad prilagodba traje i mjesec dana.

Dojenje ili bočica za hranjenje vaše bebe ponekad je velika odluka
O dohrani dojenčeta i prehrani beba – Maja Brlet Bahmet
Mastitis – upala grudi kod dojenja – koji su simptomi?

Izdvojeno

Dobra prilagodba majke i djeteta prije nego što dojenje “krene” može potrajati mjesec dana, pa i dulje.

Početna nespretnost oko dojenja prije je pravilo nego izuzetak. U većine žena prve poteškoće s dojenjem javljaju se treći ili četvrti dan poslije porođaja, kada naglo nadođe više mlijeka. Dojke se povećaju, otežaju i nabreknu jer su prepune mlijeka. Kad se dijete doji na zahtjev i bez ograničenja trajanja podoja, početna punoća dojki brzo prestaje. Evo nekoliko korisnih savjeta za prvi, obično najteži, tjedan. Svi vode zajedničkom cilju: potaknuti dovoljno stvaranje mlijeka i dobro pražnjenje dojke.

Savjeti za prvih tjedan dana

> Stavite novorođenče na prsa što je prije moguće, najbolje odmah poslije porođaja
> Dojite ga barem 8 puta tijekom dana i uvijek kad je gladno
> Ne dajte mu ništa osim dojke, ni mlijeko, ni čaj, ni vodu.
> Zaboravite na dudu varalicu
> Posvetiti se posve dojenju – to je cjelodnevni posao
> Između podoja što više se odmarajte i pijte dosta tekućine

Upornost i samopouzdanje, ali i podrška okoline, u tom su vam razdoblju nužni kako biste prebrodili probleme i ovladali umijećem dojenja. Razgovarajte o svoji brigama, podijelite strepnju s najbližima. Što ranije prepoznate i priznate sebi i drugima da imate teškoća, to je veća vjerojatnost da ćete ih brzo i s uspjehom prebroditi.