Ukusne slastice na vašem stolu

Tradicionalna proslava nadolazećih blagdana uobičajena je na našim prostorima kao i priprema raznovrsnih slastica za idealni blagdanski užitak.

Ako volite kuhati i pripremati kolače ovo je odlična prilika da razveselite svoje ukućane i prijatelje sa slasticama koje ste sami osmislili i pripremili.

Vi ćete uživati pripremajući razne kolačiće, a osmijeh vaših najdražih neće silaziti s lica dok budu uživali u slatkim zalogajima.

Suhi kolači

Suhi kolači jedni su od osnovnih kolača koje možete pronaći na svakom obiteljskom stolu. Ovisno o ukusu i željama možete peći obične suhe kolače, kiflice od kokosa, kolače s orasima, vanilin roščiće ili klasične zvjezdice s pekmezom.

Prema željama možete ih oblikovati u razne oblike poput zvijezda, krugova ili srca. Ovakva izrada kolača zasigurno će razveseliti vaše najmlađe članove obitelji zbog raznolikosti oblika.

suhi-keksi-2

Paprenjaci i medenjaci

Ove dvije vrste kolača također su klasična postava kolača na slastičarkom obiteljskom stolu. Ako se prošećete malo po gradu na raznim štandovima možete pronaći medenjake i paprenjake koje simboliziraju Božić i nadolazeće blagdane.

Također, ove dvije vrste kolača idealno je kombinirati uz zeleni čaj gdje dolazi do sjedinjenja okusa i stvaranju posebne arome u ustima. Preporuča se kombinacija medenjaka s cimetom koji će medenjacima dati posebnu čar, a takve medenjake možete kombinirati uz čašu dobrog kuhanog vina.

Fritule

fritule1
Još jedna od klasičnih slastica za ovo doba godine i njihovo pripremanje su nezaboravne fritule. Osim klasičnih fritula predlažemo vam da ove godine isprobate pripremu fritula s jogurtom, jabukama ili čokoladom. Prema želji možete dodati cimeta, šećera u prahu ili sitno narezane oraščiće.

Domaća makovnjača i orehnjača

Makovnjača i orehnjača tradicionalni su kolači koje su od prije radile i naše bake. Miris orehnjače i makovnjače u kuhinji polagano nas vraća u vrijeme naših dana kada smo bili djeca i vrtjeli se oko stolova naših baka. Nećete pogriješiti ukoliko se odlučite na pripremu ovih klasično-tradicionalnih kolača. Prema željama u makovnjaču možete dodati i malo meda.

suhi-keksi-1

Božićni medeni kolač

Med je namirnica koje se posebno koristi za vrijeme zimskih dana. Ima raznolike funkcije i zdravstvene benefite, a jedna od njih je njegovo korištenje u božićnim kolačima. Neki ga koriste kao sladilo dok drugi stavljaju med u kolače zbog njegovog specifičnog okusa. Kao što smo mogli primijetiti med se koristi i kod pripreme medenjaka i makovnjače, a ukoliko želite pripremiti nešto posebno pripremite jednostavan kolač s medom. Potrebno vam je 6 bjelanjaka, brašno, šećer, ulje, orasi, med i prašak za pecivo. Sve navedene sastojke dobro izmiješajte, stavite u kalup i čekajte da bude pečen.

Autor: Marina Jakšić
Tekst preuzet s portala Wish.hr
Fotografije:
Betsy Weber, Stacy Spensley, Stephane Bailliez