Crumble s kruškama i najfinijom kremom od vanilije

Dolazak jeseni tradicionalno obilježavamo slasticama od kruške.

Već neko vrijeme kiša ne prestaje, čarape su omiljeni odjevni predmet, a kuća vapi za toplinom i finim mirisima kuhinje. Zato smo se odlučili iskoristiti omiljene kruške i napraviti Crumble s kruškama od čijih sastojaka kuća odmah zamiriši po vaniliji i cimetu.

kruska-crumble-1

Kompot od krušaka:

4 velike kruške
1 limun
1 naranča
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
Zvjezdasti anis

Kruške ogulite i prerežite po dužini na pola. Limun i naranču također prepolovite. Stavite sve ostale začine i šećer u lonac i prelijte vodom. Kuhajte 15 minuta.

kruska-crumble-2

Biskvit:

250 g brašna
2 čajne žličice praška za pečenje
prstohvat soli
3 žlice smeđeg šećera
150 g maslaca

Od nedavno cijeli posao miješanja odradi Kenwood Chef Baker dok bi prije rukama gnječila ovu smjesu kako bi se maslac dobro izradio. Jednostavno stavite sve sastojke i s mješalicom za tijesto izradite biskvit koji stavite u kalup za pečenje te pečete na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Krema od vanilije:

500 g mascarponea
4 žumanjka
80 g šećera
45 g gustina
500 ml mlijeka
1/2 štapića vanilije

Izmješajte 1/2 mlijeka, žumanjke i polovicu šećera mikserom te polako dodajte gustin. Ostatak mlijeka, šećera i štapić vanilije prokuhajte te u vrelo mlijeko dodajte napravljenu smjesu. Prije dodavanja izvadite štapić vanilije. Kada se krema zgusne ostavite ju da se hladi te u nju dodajte mascarpone i sve dobro izmiješajte mikserom.

Dalje je lako! Pripremite čaše ili zdjelice pa grupo izmrvite pečeni crumble na dno, malo pokapajte sokom od kompota po njemu pa stavite kremu od vanilije, pa još malo crumble-a, pa još malo kreme i na vrh stavite kuhanu krušku koja je totalna senzacija za okuse u ovoj kombinaciji.

Dobar tek!