Kolač s brašnom od kestena i pinjola

Osušeni kesteni mogu se mljeti u brašno. Kestenovo brašno i proizvodi od njega, od kruha do piva, ne sadrže gluten.

Kesteni su bogati mineralima, sadrže kalij, željezo, magnezij, natrij, fosfor, cink i kalcij.

OVDJE pogledajte izvrstan recept za Brzi kolač s medom

Treba znati da među orašastim plodovima, pinjol je kralj proteina. Naime, u 100 grama pinjola, pronaći ćete čak 31 gram proteina!

Osim toga, sadrže i esencijalne masne kiseline, aminokiseline i antioksidanse što dodatno popravlja njihovu nutritivnu sliku.
No, zbog visokog udjela masti, pinjol je energetski vrlo snažna namirnica: u porciji od 30 grama, dobit ćete 200 kcal.

Uz navedeno, pinjol je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine A, C, D, E, tiamin, riboflavin, niacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.

Potrebni sastojci za recept:

300 g kestenovoga brašna
150 ml maslinova ulja
80 g šećera u prahu
50 g pinjola
50 g grožđica
100 ml ruma
svježi ružmarin
prstohvat soli

Priprema recepta:

Najprije promiješajte brašno, sol, šećer i trećinu maslinova ulja u glatko brašno. Kratko namočite grožđice u rumu pa ih ocijedite. Drugu trećinu maslinova ulja stavite na dno kalupa i izlijte tijesto. Pazite da tijesto nije deblje od 1 cm. Na vrh poslažite pinjole, grožđice i nekoliko nasjeckanih listića ružmarina pa polijte ostalim maslinovim uljem. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Kolač je gotov kada je malo ispucao na površini.

Može se poslužiti kao topao ili hladan kolač.

Dobar tek :)

Recept uz dopuštenje: Udruga UNUO – Centar za kreativno kuharsko osposobljavanje osoba s invaliditetom