Recept za prave domaće krafne

Iznenadite svoje najdraže s najboljim domaćim krafnama, jer sada je pravo vrijeme za njih.
Tko još ne voli krafne? Krafne su omiljena poslastica kako za starije tako i za najmlađe.

OVDJE van donosimo tradicionalni recept za Fritule i Tutti-frutti uštipke

Kako smo u fašničkom i karnevalskom ugođaju, malo smo se zaželjeli domaćih krafni ili pokladica. No, ne brinite se, ne morate ići sve do Samobora da bi ste okusili najbolje domaće krafne, jer smo za vas pripremili odličan tradicionalni recept.

Sastojci za recept

0,5 kg brašna
4 dl mlijeka
20 g kvasca
10 dag šećera
2 jajeta
vanilin šećer
šećer u prahu
soli
žličica masti
limunova kora

Priprema krafni

Za početak izmrvite svježi kvasac te pomiješajte s 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna. Napravljenu smjesu prekrijte te ju držite na toplom mjestu, sve dok se ne podigne dvostruko od svog početnog oblika.

Zatim brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, sol, šećer, naribanu limunovu koricu te žumance.
Polako dodajte mlijeko i mijesite tijesto sve dok se ne pojave mjehurići. Stavite na neko toplo mjesto, dok se ne digne na dvostruku količinu.

Nakon što se podigne, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, premijesite i razvaljajte na 1 cm debljine. Zatim kalupom izrežite okrugle oblike, poredajte ih sve na krpu i pokrijte da se opet podignu. Ostavite ih tako oko 40 min.

Krenite sa prženjem u dosta vrućem ulju, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na krpi.
Ulje ne smije biti prevruće, jer onda brzo tamne, a također pazite na to da ne potonu skroz u ulju. Vadite ih žlicom na papirnatu salvetu, koja će pokupiti sav višak masnoće.

Na kraju ih posipajte šećerom u prahu.

Dobar tek!