Djeca obožavaju aktivan način čitanja

Mnogi si roditelji postavljaju pitanje: „Treba li moje dijete znati čitati prije polaska u školu?“

Stručnjaci, učitelji, logopedi i ostali koji se bave dječjim razvojem smatraju da nije nužno potrebno, ali da je iznimno važno da dijete prije polaska u školu razvije određene predvještine za čitanje koje će mu olakšati usvajanje slova, riječi, i kao logičan nastavak pisanje i opismenjavanje.

Stoga iskoristite vrijeme vašeg djeteta prije polaska u prvi razred za igranjem slikovnicama i toj dobi namijenjenih knjižica kojim ćete ga potaknuti na želju za slovima, spajanjem slova u jednostavne riječi, drugim riječima ovakav razvoj predvještina uvelike će mu pomoći da lakše savlada spajanje riječi i rečenica u cjelovitu misao.

čitanje beba slikovnice

Djeca najviše vole kada se s njima aktivno čita jer su tada u potpunosti koncentrirani na sadržaj, a zanima ih i slika i riječ koja opisuje radnju.

Dokazano je da djeca koja su aktivno uključena u čitanje knjiga usvoje više riječi od djece koja pasivno slušaju čitanje knjige.

KAKO AKTIVNO ČITATI S DJECI
Najbolji je onaj aktivan način čitanja slikovnica u kojem odrasla osoba postavlja niz pitanja, potiče na razgovor o pročitanom tekstu te pruža djetetu prilike u kojima ono može sudjelovati u pričanju priče.

Aktivno čitanje i pripovijedanje uključuje razvoj velikog broja vještina kod djece od nizanja događaja, oblikovanja povezanog teksta, upotrebe raznih opisnih riječi, razumijevanje uzročno-posljedične povezanosti.

Opismenjavanje je složen proces koji dugo traje i zahtijeva poduku, ali počinje svakako i prije formalnog obrazovanja.

Kod predškolske djece predčitalačko razdoblje najvećim dijelom određuje rana pismenost, a to su vještine, znanja i stavovi važni za ovladavanje čitanjem koje započinje već u prvoj godini života.

Samostalni interes djece za pisanu riječ dolazi zahvaljujući roditeljima i ostalim odraslim osobama koje odgajaju dijete te ga izlažu što češće pisanom tekstu potičući dijete na znatiželju da sazna još više.

Djeca koja uspješno ovladaju svjesnost o slovima, riječima odnosno pisanom tekstu znaju da tekst ima značenje, da se čita s lijeve na desnu stranu, odozgo prema dolje te da se priča nastavlja na sljedećoj stranici slikovnice ili knjižice.

Djeca najviše riječi usvoje u interaktivnom čitanju slikovnica s odraslima stoga je u ovoj godini McDonald’s pokrenuo program „Book or Toy“ kao dio Happy Meal programa s ciljem pozitivnog doprinosa kulturi čitanja kod djece i njihovih roditelja.

Cilj je pozitivno utjecati na „ljubav prema knjizi“ kod djece i poticati roditelje odnosno obitelji da provode više vremena u zajedničkom čitanju koje će još više razviti empatije i obiteljsku ljubav i povezanost, ali i dati djetetu potrebne važne vještine za njegovo školovanje.

dino-154909_960_720

Kroz partnerstvo s Cressidom Cowell, svjetski poznatom spisateljicom i autoricom serijala Kako izdresirati zmaja, stvorena je ekskluzivna serija od 12 knjiga za naš Happy Meal program.

„Pustolovine blizanaca Krošnjar“ je serijal knjiga o obitelji koja napravi vremeplov i vrati se natrag kroz vrijeme u eru dinosaura kako bi ih proučavali. Svaka knjiga prati susret s drugom vrstom dinosaura te uključuje živopisne ilustracije i zabavne informacije o dinosauru s kojim se obitelj Krošnjar susreće.

Predstavljamo vam dvije knjige iz ovog zanimljivog serijala knjiga koje će obožavati i najmlađi i njihovi roditelji

Blizanci jašu kamarasaura

Kada blizanci Krošnjar naiđu na čopor kamarasaura, događaji ubrzo postaju zanimljivi i uključuju i jahanje na leđima mladunčeta što dovodi do novih uzbuđenja i upoznavanja svijeta oko njih.

Blizanci susreću masospondila

U ovoj knjižici obitelj Krošnjar putuje u rani jurski period gdje uče sve o masospondilu dok spašavaju maleno stvorenje iz opasnosti. Napetost i avantura nastavljaju se i trenutka u trenutak, a ljubav je ta koja pobjeđuje i u ovoj knjižici

HAPPY STUDIO APLIKACIJA
Pustolovine blizanaca Krošnjar bit će popraćene i unutar Happy Studio aplikacije. Priče unutar aplikacije su animirane te djeca mogu čitati i vidjeti kako će njihovi likovi zaživjeti tijekom pustolovina.

Također, na poleđini knjiga nalaze se simboli koji uz pomoć čitača unutar Happy Studio aplikacije otvaraju poseban, dodatan sadržaj koji mališani mogu otkriti.