Jura i Kuckalo protiv dosade

Tati nije jasno što je to dosada. Mami još i manje. Kažu: A, ne, mi to ne razumijemo, toga nije bilo kad smo mi bili mali.

Za razliku od odraslih, jedne kišne nedjelje, Jura se sasvim uspješno dosađuje. Štoviše, u dosadu je utonuo preko glave i sada u olovnim cipelama hoda po čemernu dnu – ni igračke, ni igrice, svi njihovi dozivi i udice – ništa nije dovoljno da ga iz nje izvuče.
Sve dok se ne pojavi mačak. Neobičan, pomalo trokutast mačak, jedan brkati koji se stvorio u sobi i gnjavi, ne zaustavlja se sve dok mu ne ispriča tu svoju priču. Priču o kuckalu. Protudosadnom. Punim imenom: Priču o kuckalu protiv dosade.

Dakle: što je to dosada, odakle je i kamo smjera – htjeli biste znati?

I što ćemo s njom kad se pojavi, mi veliki i mi mali? Jura, mačak i roditelji?
Autorski dvojac koji je crtežom i riječju djeci vratio Babu Jagu sada se dohvatio dosade i kucka vam, evo, na vrata! A kuckalom se rukuje lako (radi ovako, i to svaki dan): Jura unutra, dosada van!

Nakon izrazito hvaljene i cijenjene slikovnice Baba Jaga i div Zaborav Roman Simić odlučio je napisati moderniju, lepršaviju i smješniju priču, manje bajkovitu, ali ritmičniju. Mnoga se djeca suočavaju s sivom i zamornom dosadom iz koje ih je vrlo teško izvući.

Roman im pokazuje kako otkriti čari mašte i kako se pokrenuti iz tog teškog stanja. A jednom, kad se pomoću kuckala uđe u svijet kojegod dijete poželi, sve okolo poprima blistavije boje. Trokutasti mačak i kuckalo pomagači su u Jurinoj avanturi, dostupni su svakom djetetu u svakom trenutku, a ima ih i za svakog prijatelja.

Roman i Manuel već su etablirani dvojac koji se savršeno nadopunjuje i ovaj će put pokazati ujednačenost izraza, sasvim drugačijeg od onog iz Babe Jage.

jura-i-kuckalo-1

O književniku Romanu Simić Bodrožiću

Roman Simić Bodrožić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih književnika koji je dobio brojne nagrade: Nagradu „Jutarnjeg lista“ za najbolju domaću proznu knjigu 2005., nagradu „Večernjeg lista“ Ranko Marinković za priču 2012., Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu 2012.
Već četrnaest godina organizira i vodi Festival europske kratke priče. Pojedinačne su mu priče prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevođene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljivane u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče.

Priča se (no nitko sa sigurnošću ne može reći) da se ne dosađuje još od 1972.! Za to je uglavnom zaslužno kuckalo koje su mu pod ruku u Zadru tutnuli roditelji, krijumčareći ga prvo u kolijevku, skriveno u pjesme i priče, a zatim i izvan nje: u knjige, predstave, u sve što miruje ili se miče…

A onda ga više nije trebalo krijumčariti – pomalo odrastao, i sam tata, taj isti Roman bez kuckala sada ni dan ne može svariti. Već neko vrijeme mašta i piše – malo za klince, za odrasle malo više – ali Jura ga je nedavno za rukav povukao i sad mu u oblaku nad glavom stoji: Piši za djecu!, dosađuje, vuče i svako mu slovo broji. Malo izgleda kao Donat, a malo kao Klara. Kad izgleda kao oboje, ne može ga se (i neće) ignorirati: samo ideju zapisati, prstima puckati, učiniti sve – da zavole kuckati.

Manuel Šumberac

Manuel Šumberac dobio je važne nagrade za svoj rad: kao glavni animator na filmu Guliver autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Libertas filmskom festivalu u Dubrovniku; za svoj animirani film Escargot (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders.

Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot Žeđam i 2012. za likovno oblikovanje albuma Svijet glamura Hladnog piva; za animirani glazbeni videobroj Your Irresistible Smile 2012. osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; Zlatnu ribicu Neuma osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Dosad je napravio 4 autorska animirana filma i 4 videospota.

Zamislite ga kao čarobnjaka, ili strijelca, crtačkog Robina Hooda, ali ne onoga koji se u tajcama pentra uz kule, već jednoga koji nedaleke 1988. u svijet ulazi iz Pule. Taj se dosađivati ne stigne, jer čim se iz kreveta digne, krene po tipkovnici svirati: crtati, ilustrirati, a bome i animirati.

Djeca ga poznaju dobro – on crtežom svjetove stvara: Frankenstein, Snježna kraljica, Pinokio… zbog Manuela čak ni Baba Jaga nije više tek zla, ružna i stara! Kol’ko taj ima ruku? Koliko minuta u danu? Zar svi ti likovi i radnje u 24 sata stanu? Voli sve čim se bavi – sve čim se bavi voli – i to je tajna svega! Pripremite se: nakon svih bića iz bajki i svih strašnih junaka, ovaj majstor svoga zanata sada vam poklanja Juru: i kuckalom savršeno barata!

Uz dopuštenje: Profil (sve fotografije)