Dijete na internetu: prednosti i mane interneta

U posljednje vrijeme djeci i mladima je najprivlačniji internet radi niza mogućnosti koje on pruža.

Prednosti i dobre strane interneta su:

• učenje jer omogućava pregled najnovijih spoznaja, rezultata istraživanja te prikupljanje podataka za pisanje školskih seminara i projekata
• brza dostupnost informacijama, od akademskih istraživanja i mogućnosti putovanja, do podataka o školama i fakultetima, različitim proizvodima i slično
• lako i brzo pregledavanje aktualnih vijesti (npr. čitanje dnevnih novina i vijesti, vremenske prognoze, sportskih rezultata i slično)
• predstavlja izvor zabave, kao npr. igranje igrica
• omogućava komunikaciju s ljudima, daje mogućnost brzog i jednostavnog dopisivanja s vršnjacima i ljudima u različitim dijelovima svijeta
• omogućava učenje pismenog izražavanja – pisanje je dominantni način na koji korisnici razgovaraju putem interneta i chata
• potiče razvoj kreativnosti
• uči rješavanju problema i potiče razvoj strategija za selekciju informacija
• omogućava kupnju različitih proizvoda, olakšava planiranje putovanja ili daje mogućnost rezerviranja karata (npr. karte za koncert, utakmicu ili autobus)
• omogućava razmjenu iskustava, mišljenja i informacija s vršnjacima i odraslima sličnih interesa ili problema (npr. stranice za fanove poznatih pjevača i glumaca, ljubitelje automobila ili nekih video gara, razne grupe podrške…).

Iako internet pruža brzu dostupnost različitim i zanimljivim informacijama, kao i komunikaciju s velikim brojem ljudi, potrebno je biti svjestan i opasnosti kojima odrasli i djeca mogu biti izloženi.

Naime, internet omogućuje anonimnost, koju je nemoguće postići u bilo kojoj drugoj vrsti komunikacije. Ova anonimnost oslobađa i potiče ljude da komuniciraju intimnije nego što bi to činili u osobnim kontaktima, omogućuje također i lažno predstavljanje.

Stoga je potrebno educirati djecu i mlade kako koristiti internet na za njih siguran način, podučiti ih načinima (samo)zaštite, kao i osigurati nadzor roditelja u trenucima kad se koriste internetom.

Stoga, ako djeca i mladi kažu da su upoznali dobrog prijatelja preko interneta, svakako je važno podsjetiti ih da je sve ono što znaju o tom “prijatelju” samo ono što mu je ta osoba rekla, tj. napisala te da ništa od toga ne mora biti istina.

dijete na internetu

Najčešći rizici upotrebe interneta za djecu i mlade su:

• izlaganje seksualnim ili nasilnim sadržajima, kao i dostupnost neprimjerenim informacijama, koje uključuju pornografiju, materijale i stranice koje potiču mržnju, nesnošljivost ili diskriminaciju, krvave i nasilne prizore, dezinformacije i preuveličavanje vijesti
• direktna komunikacija s odraslom osobom koja traži neprimjerene odnose, gdje djeca i mladi mogu postati žrtve pedofi la ili odraslih osoba sa seksualnim namjerama koji će ih pokušati nagovoriti na susret ili na neki drugi način izigrati njihovo povjerenje (npr. objavljivanjem slika maloljetnih osoba)
• izloženost uznemirujućim, neprijateljskim ili nepristojnim e-mail porukama
• pretjerana izoliranost djece i mladih koja proizlazi iz prečestog i/ili dugotrajnog korištenja računala i interneta.

Osim toga, djeca i mladi mogu doći do informacija, kupovati proizvode ili sudjelovati u aktivnostima koje su za njih opasne. Postoji rizik da kupnjom putem interneta, popunjavanjem obrazaca ili sudjelovanjem u raznim online natjecanjima daju važne, osobne i financijske podatke te mogu postati mete različitih prevara.

roditelji i internet

KAKO RODITELJI MOGU SMANJITI RIZIKE S KOJIMA SE NJIHOVA DJECA MOGU SUOČITI NA INTERNETU?

Čak i ako se roditelji osjećaju bespomoćno i smatraju da je internet kompleksni medij s kojim djeca imaju više iskustva i spretnija su u njegovom korištenju, ipak mogu poduzeti niz kor