Leonardo Da Vinci veliki inovator i umjetnik

Leonardo je bio umjetnik, mudrac i veliki stvaralački duh, ne samo na polju umjetnosti nego i u matematici, fizici, kozmologiji, mehanici i inženjerstvu.

Slikao je divne freske, bijaše nenadmašiv crtač i vrlo iskusan kipar, ukrasio je milansku palaču obitelji Sforza, preuredio i poljepšao milansku katedralu, naslikao je mnogo značajnih slika poput one Madona u špilji, Posljednja večera, te mnoge portrete, napisao Traktat o slikarstvu, a 1504. oslikao je jedan zid u Staroj palači, Palazzo vecchio, u Firenci gdje je došao u sukob s Michelangelom, koji je slikao susjedni zid te iste kneževe zgrade.

Djelovanje Leonarda Da Vincija bilo je enciklopedijsko

Leonardo Da Vinci bio je univerzalan čovjek koji je podjednako proučavao ljudsku anatomiju kao i umijeća mehanike ili znanstvene principe geologije. Pronašao je naprave koje su prethodile podmornici, zrakoplovu, mitraljezu, oklopnim kolima i još mnogo toga.

leonardo-da-vinci-1

Leonardo se rodio 1452, u talijanskom mjestancu de Vinci

Već je u djetinjstvu tako savršeno crtao da je u četrnaestoj stupio u majstorsku radionicu velikog slikara Verrocchio. Leonardo je pjevao uz srebrnu lutnju i to vrlo skladno te je na svečanostima privlačio pažnju prisutnih.

Bio je tako plemenita značaja te je čak i ptice kupovao od prodavača da bi ih mogao pustiti na slobodu. A istodobno bi promatrao njihov let.

Bez prestanka je proučavao sve pojave u prirodi. Ali zavidnici su ga vrijeđali koliko god su mogli, dok nije 1515. prešao u službu kralja Franje I koji mu je za boravište podario dvorac Cloux, u Amboisu, da bi mogao biti posve slobodan u životu i radu.

U četrdesetoj godini Leonardo Da Vinci je posvojio mladog pastira zvanog Salaino, kojeg je jednog dana našao u polju kako ugljenom na kamenu crta svoje ovce.

Godine 1502. naslikao je, svjetski poznati, portret Mone Lize po narudžbi bogata trgovca iz Firence, muža dotične gospođe, Francesca del Gioconda.

IZDVOJENO:
Brojni su izumi, jednog od najvećih umova u povijesti čovječanstva, no smatra se da je zrcalno pisanje jedno od najinteresantnijih. Zrcalno pisanje je Leonardova tehnika vođenja vlastitih bilješki u kojima je pojave koje je zapažao bilježio na papir. Zatim bi pojavu opisao i iscrtao do najmanjih detalja. Leonardo Da Vinci bio je ljevoruk, a ovaj se genije čitav život koristio zrcalnim pisanjem, tehnikom u kojoj je pero vukao s desne na lijevu stranu.

Leonardo je umro 2. svibnja 1519. u Amboisu.