Nova godina ugodno sjećanje i novi pogled u budućnost

Prije nego što vaše dijete ponese radost raskošno osvijetljenih izloga i ulica, trebalo bi ih upoznati i zapitati ih da li znaju što znači Nova godina. Što se njome slavi i zašto?

Iako su pred našim dragim mališanima još mnoge godine, nova iskustva i saznanja, želje što ih o Novoj godini upućujemo jedan drugome trebali bi nositi osjećaje da taj blagdan znači vječno obnavljanje čovjekove vjere u sutrašnjicu, a izmjena poklona između dragih osoba za Novu godinu znači da se svatko od nas barem jedanput u godini mislima okreće drugima i nastoji ih obradovati.

Darovati nešto dragoj osobi nije baš lako, iako se naoko čini da je sasvim jednostavno. Da bi predmet koji poklanjamo bio uistinu dar, on mora obradovati i usrećiti onoga koji ga prima.

Treba svim svojim bićem razmišljati o dragoj osobi, o njemu ili o njoj, nastojati otkriti njene sklonosti i njene potrebe, saznati ukus dragih osoba – jednom riječju pokazati da između vas postoji ona unutarnja veza i razumijevanje koje nazivamo ljubavlju.

To je pravi smisao poklona, i ono što ga čini vrijednim, a to ne mora biti skupocjen predmet, niti činjenica da je on šaljiv ili koristan, nego poklon treba biti upravo vlastiti izbor, topla i plemenita misao upućena drugome.

A Nova godina je upravo to: ugodno sjećanje na sve ljude, bliske i daleke.

Kao i ranijih godina, i ove je godine vjerojatno okićeno novogodišnje drvce, već prema običaju u svakoj obitelji, a ispod njega staviti će svi svoje male poklone, umotane u obojeni papir i ukrašene sjajnim vrpcama.

božić nakit ukrasi

Za ukrašavanje novogodišnje jelke prema tradicionalnim običajima mogu se odabrati kuglice ili loptice iste boje, a mogu se ukrasiti mandarinama ili jabukama.

Umjesto uobičajene jelke u prostor se može suha grana iz parka ili obližnje šume te se ona može ukrasiti srebrnom bojom u spreju ili umjetnim snijegom, a može se ukrasiti i lopticama vate koje će davati dojam kuglica snijega. Dobro će doći i ukrasi odnosno trakice od sjajnog papira u plavoj i crvenoj boji.

Savršeno je i s djecom provesti zajedničko vrijeme i zajedno izraditi od gline kakve ukrasne figurice, kao na primjer Djeda Mraza, ili medvjedića ili snješka.

djed mraz projekt ukrašabvanje crtanje božić

Nemojmo zaboraviti još jedno tradicionalno obilježje Nove godine, a to su čestitke koje se šalju prijateljima i znancima.

One se također mogu izraditi na tvrđem bijelom papiru ili nekoj eko inačici s crtežima koje će dijete samostalno nacrtati, a to opet mogu biti veseli Djed Mraz kako daruje djecu, novogodišnja jelka, zimski pejsaž i nešto slično što je vašem djetetu najzanimljivije.

U svakom slučaju Nova godina vrijeme je koje obilježava ulazak u novo razdoblje, donose se nove odluke koje će nam oplemeniti i poboljšati život, a vrijeme provedeno u tim toplim trenucima zauvijek će se pamtiti kao dio radosnog odrastanja.