Akne najveći problem kod djece

Akne su oblik kroničnog upalnog dermatitisa. Dva tipa lezija povezana su s aknama: retencijske lezije (miteseri ili mikrociste) i upalne lezije (papule, pustule, kvržice ili ciste). Obično supostoje oba tipa lezija poznatije kao mješovite akne.

Nastanak i razvoj akni

Acne vulgaris vjerojatno su najčešći problem koji zahvaća adolescente. Procjenjuje se da oko 85% populacije u dobi od 12. do 24. godine ima taj problem. Na patologiju akni utječe više čimbenika koji zahvaćaju lojni folikul. Četiri čimbenika koji pokreću etiopatogenezu akni su: seboreja, hiperkeratinizacija, mikrobna kolonizacija (izazvana prvenstveno bakterijom Propionibacterium acnes, saprofitnom bakterijom koja se normalno nalazi na koži) te upala. Akne se manifestiraju uglavnom kao komedoni, papule i pustule, a u težim oblicima kao i ciste i čvorići. Akne treba smatrati upalnom patologijom, a ne infekcijom kože.
Izvor: Delmerion

Kako do zdrave kože

> Izuzetno je važno da se koža koja je oboljela od akni ne dira istiskivanjem istih, jer to može izazvati daljnje upalne procese izazvane još većim prenošenjem i razvojem bakterija
> Odlazak kod dermatologa obavezan je kako bi se detektirao uzrok pojave akni
> Ane se pojavljuju i zbog poremećaja u prehrani pa je poželjno svakako otići stručnjaku nutricionistu koji će vam reći koje pretrage su potrebne, a nakon toga sastaviti kvalitetan jelovnik i način prehrane koja je temelj za liječenje akutnih stanja
> Jedan od jako bitnih čimbenika je i kvalitetan i redoviti san od minimalno 7 sati
> Kretanje ili još bolje bavljenje sportom što više u prirodi i na svježem zraku jedan je od savršenih „lijekova“ za smanjenje bubuljica i akni budući da se cijelo tijelo dovođenjem svježeg kisika u stanice balansira
> Jedan od bitnih čimbenika je i unos oko 2 litre vode dnevno, ali u manjim gutljajima jer se tada ona bolje apsorbira u stanice. Naravno pri većim fizičkim aktivnostima treba unijeti i veću količinu vode od 2 litre.
> Stres svakako dovodi do posljedica na koži odnosno pojavu akni. Koža tada gubi naglo vlažnost, time elasticitet, a što je nagore ona zbog suhoće propušta puno veći broj bakterija kroz svoju površinu koje izazivaju pojavu prištiće, akni ili čirića.

Najbolji čajevi za kožu napadnutu aknama i bubuljicama

Najbolje je tijelo liječiti prirodnim putem što je to više moguće. Tada možda liječenje potraje nekoliko dana duže, ali vjerujte upornost i ustrajanost dovode do dugoročnih rezultata koji će vam se sviđati. Kure s čajevima treba provoditi oko mjesec dana. S kurama putem ispijanja čajeva dodatno će se pomoći liječenju akni, a s njima će se ujedno i pomoći tijelu pri detoksikaciji.

Za svaku su preporuku čajevi od koprive, od matičnjaka i zeleni čaj pun antioksidanata koji su iznimno važni u opravku naših stanica pa tako i onih na koži. Ovi čajevi savršeni su saveznik u liječenju i suzbijanju akni.

Izdvojeno:

> Sve čajeve najbolje je pripravljati prema uputama na ambalaži određene vrste biljke koju spravljamo u čajni napitak, a trebalo bi ih konzumirati mlake 4 puta dnevno po 2 decilitra. Također je bitno za naglasiti da ih je dobro ispiti u manjim gutljajima kroz vremenski period od mjesec dana.

Tekst pripremila: Diana Mikloš