Što je grlobolja i kako je izbjeći ove zime

Najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima.

Grlo, tj. ždrijelo važan je dio ljudskog organizma koji ima višestruke uloge, sudjeluje u procesu gutanja, omogućava artikulaciju govora i štiti donje dišne putove.

U grlu je smješteno limfno tkivo – tonzile koje imaju zaštitnu ulogu, a služe za obranu od infekcija.

OVDJE saznajte više o streptokoku kod djece

Nažalost, ne ispunjavaju uvijek tu svoju ulogu, a kad obole i same postaju izvorom infekcija.
Iako upala krajnika zahvaća sve dobne skupine, najčešće obolijevaju djeca zbog nedovoljno razvijenog imunog sustava.

Tonzilitis se češće javlja kod djece do 6. godine života, posebno one koja borave u vrtiću, veća je koncentracija djece u istom prostoru pa je olakšan prijenos infekcije.
Prvi znaci grlobolje su peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem, kašljem te često povišenom temperaturom.

Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis).

Često se javlja još jedan neugodan simptom – promuklost, to je prevladavajući simptom laringitisa, upale glasnica u grkljanu. Uzročnici ne moraju uvijek biti samo bakterije ili virusi nego i pretjerana uporaba glasnica (govor ili pjevanje), ali i boravak u zadimljenom prostoru.

dijete beba 7Grlobolja je česta pojava u zimskim danima.

Liječenje i samoliječenje

Liječenje upale grla ovisit će o uzročniku, ali i o kliničkoj slici i općem stanju oboljelog. Grlobolje su najčešće lagana oboljenja i traju do tjedan dana.

Najčešće se radi o virusnim infekcijama (adenovirusi, rinovirusi i dr.) koje ne zahtijevaju specifično liječenje, ne reagiraju na antibiotike, a terapija izbora je simptomatsko liječenje. Preporučuje se što prije započeti s ublažavanjem tegoba antisepticima i dezinficijensima, lokalno na sluznicu usne šupljine i grla.

Također, nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija.

Potrebno je i vlažiti zrak u prostorijama s grijanjem, jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.

Bez grlobolje u sinergiji s prirodom

Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučamo rješenja iz prirode s kojima možete na zdrav i jednostavan način ukloniti neugodne simptome grlobolje i prevenirati razvoj težih upala grla, kao što je ispranje usne šupljine čajem od kadulje te konzumacija meda.