Čišćenje bebinog nosa i ušiju  kroz nekoliko jednostavnih savjeta

Čišćenje ušiju i nosa kod malih beba nije komplicirano, ali ipak treba znati primijeniti neke savjete kako bi u prvim mjesecima života vaše bebe prošlo sve što ugodnije i bez komplikacija.

Većina roditelja uglavnom se pita smije li bebi čistiti uši i nosić štapićima koji na svom kraju imaju obavijenu vaticu. Mnogi stručnjaci spore se oko toga je su li takvi štapići zaista dobri ili nisu, zbog mogućnosti jačeg potiskivanja voska u ušima ili čak izazivanja infekcije uha.

Pa tako neki liječnici navode da se pri čišćenju bebinih ušiju pomoću štapića za čišćenje, osim mogućeg guranja voska dublje u uho, može dogoditi da sam vrh štapića otpadne te ostane u ušnom kanalu. Tada svakako morate otići liječniku kako bi stručno izvadio dio koji je ostao u bebinom uhu.
Mnogi stručnjaci i liječnici također kažu kako štapići za čišćenje mogu dovesti do oštećenja nježne bebine kože, slušnih koščica, a čak i bubnjića.

Liječnici kažu da je vosak prirodna zaštita ušnog kanala i da čak ne postoji potreba da ga čistite. No, naravno primijetite li i smatrate da ima previše voska u ušima vaše bebe onda je najbolje otići kod liječnika kako bi on utvrdio postoji li možda određeni razlog takvog većeg nakupljanja.

presvacenje bebe kupanje beba

OVDJE saznajte odgovore na 7 pitanja o puzanju i kretanju vaše bebe

Mada možda mislite da se vaša beba ne kreće puno dok još ne puže ili hoda, ali se zasigurno puno puta iznenadite kada uočite i vidite koliko im se lice zaprljalo te baš kao i kod nas odraslih bebama se može nakupiti vosak u ušima te sluz u nosu.

Održavanje čistoće novorođenčeta i malih beba izuzetno je važno za bebino zdravlje, ali treba imati na umu da je dječja koža jako nježna i puno osjetljivija od kože odraslih pa se stoga lako može nadražiti.

Naravno, trebat će vam malo vremena da se naučite i priviknete čistiti tako male uši i mali nosić, ali uz nekoliko dobrih savjeta i vježbom vaša će vještina održavanje higijene bebinih ušiju i nosa biti bolja i brža. Svako treba znati da uši, oči i nos treba vašoj bebi čistiti svaki dan. Sve što trebate je malo sterilne gaze i prokuhane tople vode – pripazite na temperaturu vode, ona mora biti sasvim mlaka..

Također pri čišćenu i pranju dječjeg lica pa tako i ušiju, nosa i bebinih očiju nemojte koristiti nikakav sapun, jer on može isušiti osjetljivu bebinu kožu.

Kada je najbolje čistiti bebine uši, nos i uši

Dobar trenutak za čišćenje nosa, bebinih ušiju i očiju je neposredno prije kupanja. Neke se bebe uznemire kad im perete lice pri kupanju pa odaberite vrijeme kada su smirene, opuštene i odmorne. Također valja znati da im nije dobro prati lice te čistiti uši i nosić kada su gladne ili odmah nakon hranjenja. Nježno pjevanje ili veselo pričanje pomoći će da se vaša beba umiri.

ciscenje usiju i nosa kod bebe

Kako ćete najbolje očistiti bebine uši, oči i nos

Napunite kadu toplom vodom i prvo pripremite sve što vam treba.

OVDJE saznajte i više o kupanju bebe: savjeti za dobru dječju kupku

Uvijek pazite da voda nije toplija od 37 do 38°C, a najbolje ju je izmjeriti toplomjerom. No, ako ga nemate pri ruci možete provjeriti temperaturu vode laktom ili zapešćem. Prije nego što skinete bebu prije kupanja položite je na sigurnu površinu. Umočite malo sterilne gaze u mlaku vodu. Tada vrlo nježno očistite bebine kutove očiju, brišući od unutarnjeg prema vanjskom kutu.

Najbolje je da za svako oko koristite novu gazicu. Zatim jednako nježno obrišite svaku nosnicu, a potom obrišite uši s vanjske i unutarnje strane te iza ušiju, koliko možete bez pritiska prstom doprijeti u vanjsku školjku bebinog uha. Mekanim ručnikom nježno osušite bebinu kožu. Kada im je bebino lice čisto i suho, skinute vašu bebu i kupanje može početi :).