Dijabetes kod djece i mladih

Redovita tjelesna aktivnost jedan od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje komplikacija bolesti.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), 387 milijuna ljudi u svijetu trenutno boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba umre od dijabetesa. Podaci također procjenjuju kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna.

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih.
Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Tim je povodom prim. dr. Jasenka Ille, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Ariste izjavila: „Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a rezultat je pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina.“

Prim. Ille ističe kako se dijabetes tipa 1 vrlo često javlja iznenadno i najčešće upravo kod djece i mladih.

Prvi simptomi bolesti dijabetesasu učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

„Koliko god roditelji bili svjesni ozbiljnosti kroničnih komplikacija do kojih ova bolest može dovesti, medicinski tim je taj koji edukacijom i prosvjećivanjem motivira i pruža stalnu potporu za što bolju kontrolu bolesti.

Cilj edukacije i liječenja dijabetesa je upravo sprječavanje ili odgađanje pojave mogućih kroničnih komplikacija.“, ističe prim Ille.

Šećerna bolest tip 1 liječi se prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta.

No vrlo važan i nezaobilazan dio liječenja je upravo pravilna prehrana dijabetičara i redovita tjelesna aktivnost.

Osim neizostavnog uzimanja inzulina i kontrole šećera u krvi važnu ulogu u liječenju ima pravilna prehrana i tjelesna aktivnost.

Naime, redovita tjelesna aktivnost se pokazala jednim od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje opsega kasnijih komplikacija bolesti.

Mnoge kliničke studije su pokazale da djeca i adolescenti s dijabetesom tipa 1 koji redovito vježbaju imaju potrebe za manjom dozom inzulina za isti stupanj metaboličke kontrole.

14. studenoga svake godine obilježava se Svjetski dana dijabetesa.

Uz dopuštenje: Pragma komunikacije (sve fotografije)