Djevojčice i pubertet

Najburnije razdoblje u životu svakog čovjeka razdoblje je puberteta.

Turbulentnog prijelaza od djeteta do odrasle osobe sjećamo se svi, baš kao i konfuznih osjećaja s kojima se svatko od nas više ili manje morao boriti.

Iako bi se naša percepcija nas samih iz tog perioda zasigurno razlikovala od toga kako su nas percipirali naši roditelji koji su morali s nama to proživjeti i “preživjeti”, danas kao odrasle osobe i roditelji opet ostajemo zatečeni promjenama koje zadese naše dijete i koje uvijek dođu “prerano”.

Doduše, suvremen način života doista je utjecao da djeca u pubertet ulaze znatno ranije nego prije pa naši strahovi i strepnje ponekad i nisu tako neopravdani.

Posebice je tome tako kada se radi o djevojčicama, malim princezama koje su do jučer bile balerine zaokupljene svojim ružičastim svijetom, a danas se pretvaraju da su odrasle i nastoje biti što sličnije odraslima.

Djevojčica

Prvi znaci puberteta

Djevojčice, naime, doista ranije ulaze u pubertet nego dječaci, uglavnom oko desete godine.

Često se prvi znakovi počinju javljati između devete i jedanaeste, a prvo sekundarno spolno obilježje je rast grudi, kao i pojava stidnih dlačica. Dolazi do ubrzanja tjelesnog rasta i razvoja, sazrijevanja spolnih žlijezda te početka stvaranja masnoga tkiva.

Da, vaša mala djevojčica pretvara se u djevojku. U tom razdoblju, u našim krajevima uglavnom oko 12. godine, javlja se i prva mjesečnica koja je često u početku neredovita te je potrebno neko vrijeme da se ciklusi stabiliziraju.

Paralelno s time, pojačava se rad žlijezda lojnica, a rezultat je pojačano znojenje, masna koža i kosa te pojava svima mrskih bubuljica.

Ne čudi stoga što je sve nabrojano odgovorno za pravi kaos u dječjim osjećajima te u roditeljima čija je uloga upravo u tom životnom periodu od presudnog značaja.

Nositi se s tim promjenama djetetu nije nimalo jednostavno, i u tom trenutku glavna preokupacija postaje vlastiti izgled koji može opasno poljuljati djetetovo samopouzdanje, bilo da je u pubertet ušlo među prvima ili među posljednjima.

Djevojčica

Grupna pripadnost važnija od roditeljskog autoriteta

U tom periodu djevojčica u fokus postavlja svoju poziciju među vršnjacima, odjednom se javlja snažna potreba za grupnom pripadnošću i potvrdom, a idoli postaju glumci, pjevači…

Konflikti s roditeljima često su sve uvrježeniji model ponašanja i tu je potrebno pružiti mudru roditeljsku podršku – razumjeti s čime se vaša djevojčica mora nositi i pričati s njom o “novoj njoj”,pružiti toplinu i podršku, ali i postaviti čvrste granice i pravila ponašanja. Lako napisati…
Moja mala djevojčica…

Da, istina je da se roditelji danas puno ranije suočavaju s pubertetskim promjenama nego što je to bilo prije i da svijet nameće vrijednosti zbog kojih je puno teže reagirati na pravilan način.

Prema istraživanjima, upravo djevojčice između devet i dvanaest godina najviše pokazuju znakove i želje za (prijevremeni) ulazak u svijet odraslih.

Vanjski pritisak i potreba da budu što sličnije svojim medijskim polustvarnim idolima, kreiraju stvarne slike našminkanih djevojčica odjevenih u odjeću primjerenu odraslima.

Jer, što prije izgledaš odrastao, to si popularniji. Nažalost, to je stvarnost u kojoj roditelji moraju vrlo ozbiljno i na vrijeme reagirati i zaštititi svoju djevojčicu od takvih pogrešnih vrijednosti. Jasno postavljena pravila koja ne narušavaju dignitet djeteta, ali mu daju do znanja gdje su granice, neizmjerno su važna u toj dobi.

Nemojte biti roditelj koji će pokleknuti pred uvjeravanjima svoje “mlade dame” da sve njezine prijateljice nose štikle i smiju ostati vani i kad padne mrak. Nemojte početi misliti da su dekoltirane majice i šminka u redu jer poneka njezina prijateljica doista tako izgleda.

Nemojte pokleknuti pred optužbama da ste staromodni i da vas je pregazilo vrijeme kad se usprotivite facebook selfijima, twitteru i ostalim kanalima “koje svi imaju”.
I sama je zbunjena…i treba vas

Djevojčica

Upamtite da je vaša djevojčica u toj dobi, koliko god samouvjerena i važna samoj sebi djelovala, zapravo i sama zbunjena promjenama koje joj se događaju, utjecajima i pritiscima koji je okružuju i da roditeljski odnos, pogotovo odnos s majkom, u tom trenutku zapravo ima presudnu ulogu u razvijanju njezine osobnosti i odrastanju u zdravu (u svakom smislu) mladu djevojku.

Jednostavne su poruke koje roditelji moraju poslati – tu sam za tebe, lijepa si takva kakva jesi, poštujem tvoje potrebe i osjećaje, čujem te i uvažavam.

Roditeljima je ponekad i neugodno razgovarati o “škakljivim” temama, o tijelu i seksualnosti, ali njihovo izbjegavanje i očito pokazivanje neugode zapravo je velika pogreška. Ponekad majke i nisu krive što su im takve teme “teške” jer su i same u toj dobi dobivale poruke da je to tabu o kojem se ne govori, i stoga nesvjesno takvo ponašanje prenesu na kćeri.

No podrška u shvaćanju tjelesnih promjena i razvoj svijesti o prihvaćanju i njegovanju vlastitoga tijela vašoj će djevojčici osigurati da razvije zdrav stav prema samoj sebi te razvije samopouzdanje i, ono što je neizmjerno važno, samopoštovanje kojim će lakše procjenjivati buduće situacije koje će joj godine koje slijede neizbježno donositi.

Samopoštovanje koje će joj pomoći da bude svjesna da se ne mora stalno dokazivati ili natjecati s drugima, i to često u vrlo nezdravoj konkurenciji. Samopouzdanje da razumije da nije strašno pogriješiti i da se pogreške mogu ispraviti.

Djevojčica

Pubertet donosi turbulencije s kojima se teško nosi i dijete i roditelj. Na tom je putu odrastanja potrebno puno strpljenja i razumijevanja te uvažavanja ponekad teško razumljivih “mušica”.

Na tom putu i roditelji mogu spoznati nešto novo o sebi, pogotovo majke koje su odrastale u drugačijim uvjetima od onih u kojima sada odgajaju svoju djevojčicu, u društvu koje je nosilo neka druga ograničenja i nametalo neke druge vrijednosti.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay