Higijena tijela kod djece u nekoliko super jednostavnih koraka

Učimo o higijeni tijela – higijena je pola zdravlja, rečenica koju roditelji ponavljaju djeci već od najranije dobi, a da često i sami ne znaju objasniti zašto je tako.

Osobna higijena uključuje pranje ruku i lica, higijenu usne šupljine i zuba, higijenu odjeće, obuće, životnog prostora. Također je važna i higijena namirnica.

Higijena je vrlo važna pogotovo pranje ruku jer su ruke stalno izložene različitim mikroorganizmima te prljavim rukama možemo zaraziti sebe ali i sve koji su s nama u kontaktu.

No ipak s higijenom se ne treba pretjerivati. Nedostatak ranog izlaganja infektivnim agensima u djetinjstvu u odrasloj dobi povećavaju sklonost alergijama.

Time se sprečava da tijelo razvije odgovarajuće alergene i autoimunosne odgovore, ali i oduzimanje djetetu mogućnost stjecanja novih iskustava te negiranje prolaza kroz fazu koja je nužna za stjecanje samostalnosti i povjerenja prema svijetu.

zubi tata

Dijete će higijenske navike lakše steći ako mu roditelji budu trajan primjer.

Pranje zubi

Higijena zubi je jedan od najvažnijih načina kako se čuva njihovo zdravlje. Zubi se zato peru svaki dan najmanje dva puta, a bilo bi dobro i poslije svakog slatkog obroka.

U početku, kada zubići tek niknu higijenu će činiti roditelji, a zatim polako i dijete samo.

Četkice za zube je potrebno mijenjati svaka 2 mjeseca ili po potrebi češće.

OVDJE saznajte više o higijeni zubića od prvih dana do prvih posjeta stomatologu

Rezanje noktića i čišćenje uši

Redovito podrezivanje noktića uz sto je higijenski sprečava i ozljeđivanje, kako sebe tako i drugih.

Ispod noktića se skuplja prljavština, time i bakterije pa je vrlo važno održavati ih kratkima. Za to je također potrebna strpljivost,cnježnost i puno razgovora.

dijete u kadi

Kupanje i pranje kose

Mališani se baš ne vole kupati i prati kosu. Najčešće zbog toga što im sapunica i voda uđu u oči prilikom kupanja pa im to stvara nelagodu.
Kupanje intimnih dijelova tijela i nogu je itekako važno.
Koristite šampone i kupke koje ne nadražuju oči, te kupanje uljepšajte nekom igrom.

Pranje spolnih organa

Higijena djevojčica i dječaka se razlikuje. Važno je djevojčicama napomenuti i kako se prati, brisati ručnikom ili brisati nakon obavljanja nužde.

Potezi uvijek trebaju ići od spolovila prema anusu i nikada u suprotnom smjeru jer bakterije iz crijeva ne bi trebale dospjeti do spolovila.

Kod dječaka je važno od prvog dana prati spolovilo vodom te povremeno pokušati pomaknuti kožicu s glavića. Naime, ispod kožice se mogu nagomilati bakterije i uzrokovati infekciju stoga je važno provjeravati da li dijete to radi pravilno.

jaje dijete hrana

Zaključak

Higijena i pravilna prehrana su bitan faktor u rastu i razvoju djece.
Stjecanjem navika o higijeni i pravilnoj prehrani pridonosimo očuvanju zdravlja kroz čitav život.

Odrasli bi trebali biti primjer djeci te zdrave navike o higijeni i prehrani uvrstiti u svakodnevni dio života.

Tekst: DJEČJI VRTIĆ ŠARENA LOPTICA