Kako sačuvati zdravlje kralješnice u prvim bebinim danima i mjesecima

Kao roditelji svojoj djeci želimo najbolje i učinit ćemo sve da ih zaštitimo.

Međutim, postoje situacije, pogotovo kod prvorođenog djeteta, u kojima se možda ne snalazimo, a neke uobičajene pokrete koje možda radite mogle bi negativno utjecali na zdravlje vaše bebe. U prvom planu kod najmanjih je to kralježnica i živčani sustav.

Zdravlje kralježnice i živčanog sustava kod bebe trebalo bi se stavljati u prvi plan, naročito u bebinim prvim danima i mjesecima života.

Saznajte kroz neke savjete kako što bolje njegovati i ponašati se prema kralježnici i živčanom sustavu u djeteta te kako ga održati zdravim.

Kralježnica i živčani sustav počinju se razvijati među prvima jer oni kontroliraju sve funkcije tijela, od mišića do probave i srca.

Podizanje djeteta

Prvi dani po porodu donose i brigu oko podizanja bebe u naručje, bilo prilikom nošenja, dojenja, hranjenja ili previjanja.

Roditelji često dižu dijete stavljajući ruke ispod rebara djeteta no onda im se dogodi da se glavica počne savijati u nepravilan položaj. Stoga ispružen dlan treba staviti ispod dijela vrata i glavice bebe, a drugi dlan ispod lumbalnog dijela kralješnice. Tako ćete biti sigurni da se beba neće saviti dok je dižete i prinosite k sebi.

Mijenjanje pelena

Obično se prilikom mijenjanja pelena djetetu noge podignu u zrak što rezultira opterećenjem kralješnice. Najbolji način promjene pelena je pomicanje djeteta na lijevu i desnu stranu kako bi se izbjegao pritisak na kralježnicu i kako bi ona ostala ravna. Pritisak na kralježnicu je potrebno izbjegavati kada god je to moguće.

Nosiljke

Nosiljke za bebe pružaju mnoge prednosti kako za majku tako i za dijete. Nošenje djeteta pogoduje tjelesnom, emocionalnom i intelektualnom razvoju dijeteta. No, prilikom odabira nosiljke obratite pažnju na bitne detalje kao što su:
> nosiljke svakako trebaju imati široko sjedalicu kako bi pružale dobar oslonac nogama
> Posebice treba izbjegavati nosiljke koje podupiru samo prepone i ostavljaju noge u visećem, neprirodnom položaju

Skakalice, hodalice i slične naprave

Dok dijete uči puzati, stajati i hodati izgrađuju se potrebni mišići koji moraju održati cjelokupnu težinu djeteta. do učimo dijete kako sjesti, stajati i hodati različita pomagala, koja moraju svakako biti stabilna, pridonose razvoju snalaženja u prostoru te su važni za ravnotežu, koordinacije i osjećaj samog prostora.

Pomoću hodalica i sličnih naprava umanjuje se napor koje mišići prolaze tijekom rasta bebe no sva pomagala poput hodalica i skakalica ne preporučuju se kod djece koja imaju problema u razvoju.

Korištenje ovakvih pomoćnih naprava trebalo ograničiti na desetak minuta do dva puta dnevno. Previše vremena provedeno u hodalici može dijete previše naviknuti na pomoć koju neće imati u kasnijim fazama života.

Auto sjedalice

Prilikom rođenja djetetova kralježnica ima oblik slova C. Previše vremena provedenog u auto sjedalicama i kolicima može utjecati na pravilni razvoj kralježnice jer pojasevi sprječavaju kretanje bebinog tijela i aktivaciju potrebnih mišića.

Najbolji način kako bi minimizirali pritisak na kralježnicu je jačati tjelesnu i općenito mišićnu sposobnost bebinog tijela.