Kolike ili zdravstveni problemi

U male djece nemir obično počinje oko 6 sati poslije podne ili oko ponoći. Taj period može biti mučan pogotovo ako imate još djece koja imaju svoje zahtjeve.

Dužina ovog nemirnog perioda na sreću ne traje dugo i trebalo bi završiti obično do šestog navršenog tjedna, a nakon toga se dinamika smanjuje sve do trećeg ili četvrtog navršenog mjeseca. Dokle god se beba ipak umiri u kraćem roku a ostali dio dana je relativno mirna nema razloga za brigu.

Kolike

No, u slučaju da plač ne prestaje, već se čak pojačava i traje tijekom cijelog dana ili i noći, uzrok mogu biti kolike. Otprilike jedna petina svih beba pati od kolika, obično između drugog i četvrtog tjedna.

Bebe znaju plakati neutješno, često mogu i vrištati, a nogice znaju izduživati ili povlačiti jako dok plaču, jer tako olakšavaju izlazak plinova. Naime, bebin želudac može biti povećan i proširen zbog plinova. Kolike se mogu pojaviti tijekom dana iako se najčešće pojačavaju u ranim večernjim satima.

Što uzrokuje kolike?

Ne postoji konkretno objašnjenja zašto se kolike javljaju. Najčešće, kolike se mogu pojaviti kod osjetljivog djeteta ili kod beba koje ne mogu regulirati samostalno svoj živčani sustav kod liječnika poznat kao nezreli živčani sustav.

Kako živčani sustav sazrijeva, ova pojava će nestajati. Kod neke djece to može potrajati i do šest mjeseci starosti. Ponekad, kod dojenih beba kolike mogu biti znak osjetljivosti na hranu u majčinoj prehrani.

Kolike mogu biti uzrokovane, ipak jako rijetko, na mliječni protein u mlijeku. No, kolike mogu biti signal i za zdravstveni problem, tako da je uvijek dobro o svemu obavijestiti liječnika. Naravno, obratite se svom pedijatru kako biste bili sigurni da plač nije u vezi s bilo kojim ozbiljnijom zdravstvenim problemom.

Pomozite bebi

Za one majke koje doje dobro bi bilo da eliminiraju mliječne proizvode u svojoj prehrani, zatim luk, kupus, kofein, i sve druge potencijalno iritirajuće namirnice. Ako je hrana u prehrani majke uzrok bebine osjetljivosti onda bi se kolike trebala smanjiti u roku od nekoliko dana nakon što se neke namirnice izbace iz prehrane.

Nošenje beba u nosiljci izvrsna je aktivnost koja će dijete jako umiriti. Kontakt s tijelom voljenog roditelja i zajedničko kretanje jako će smiriti bebu čak i ako joj kolike nastave raditi probleme.
Dokazano je da bebu umiruje pri pokušaju da zaspi i stalni ritmički zvuk iz neke druge prostorije kao što je šum i gibanje ventilatora zvuk perilice za rublje.

Nekim dojenim bebama pomaže duda pri uspavljivanju, no neke bebe koje imaju problem s kolikama odlučno će je odbiti.
Pokušajte stavi bebin trbuščić preko svojih koljena te joj nježno masirajte leđa. Pritisak na trbuščiću može joj pomoći.
Umotajte bebu u veliku, mekanu deku, jer će se tako osjećati sigurno i toplo.

Izdvojeno:

> U slučaju da se osjećate tjeskobno i napeto, zamolite članove obitelji ili nekog od prijatelja da se pobrine o bebi ili da prošeće s vašim djetetom van kuće. Već jedan sat ili možda dva osobnog mira pomoći će vam u podizanju pozitivnog stava.

> Bez obzira na to koliko ste već nervozni u određenim situacijama s bebom ili možda ljuti, beba ne bi smjela osjetiti napetost i ne smije biti uzdrmana. Teško drhtanje kod djeteta može izazvati sljepilo, oštećenje mozga, ili čak i smrt. Obvezno recite svom liječniku ako ste postali depresivni ili imate emocionalnih problema, jer vaš liječnik vam može preporučiti različite načine pomoći.

Piše: Wish mama