Noćno mokrenje II dio

Prije nego što promotrimo neke konkretne pristupe liječenju noćnog mokrenja, još jednom moram naglasiti veliku važnost podrške roditelja. Roditelji svakako moraju znati da dijete nije svjesno da se pomokrilo, stoga prebacivanje te odgovornosti dodatno opterećuje dijete u ionako neugodnoj situaciji. Nikakvi oblici kažnjavanja nisu korisni ni poželjni. Međutim, podrška o kojoj govorimo ne znači da ćete postojeće stanje tolerirati bez pokušaja da se ono promijeni. Upravo suprotno.

Prije nego što pokušate riješiti problem, zajedno s djetetom razmotrite plan. Ako ste do tada dijete zadirkivali ili kažnjavali zbog noćnog mokrenja, objasnite mu da ste pogriješili jer niste znali neke stvari. Dajte mu do znanja da vam je jasno da ono nije odgovorno za taj problem. Važno je da svima bude jasno kako plan izgleda i da se svi dobro osjećaju.

Ovo je možda lakše reći nego učiniti jer je noćno mokrenje vrlo uporan problem i njegovo rješavanje može dugo trajati. zato je sasvim moguće da vas povremeno obuzme ljutnja i nezadovoljstvo. Stoga je važno pratiti i svoje osjećaje i reakcije, a ne samo djetetove.

Jačanje odgovornosti

Jačanjem osjećaja odgovornosti pokušavamo ostvariti nekoliko ciljeva. prvi je da dijete nauči preuzeti odgovornost na sebe, naravno, u skladu s dobi. Treba ga ohrabrivati da prepoznaje svoje potrebe i da im izlazi ususret. Da biste to postigli, dopustite djetetu da samo odredi treba li mu dodatni džemper ili ne, odnosno, da samo prepozna je li mu hladno ili ne. Kada jede, neka jede dok samo ne odredi da je sito. Ako kaže da mu je hladno, vruće da je gladno ili da ga nešto žulja ili boli, prihvatite to.

Nemojte se postavljati kao da bolje od dijeta, znate kako se ono bolje osjeća i što mu je potrebno. Postupno navikavanje da prepoznaje svoje potrebe i obveze te da im izlazi ususret dok je budno, olakšat će mu da to čini i noću.

Osim toga, dajte djetetu neke obveze u kući, primijenjene njegovoj dobi: primjerice da kupi nešto u trgovini, da postavi stol ili iznese smeće. Neke tijekom noći sudjeluje u mijenjanju posteljine i pidžame. Bilo bi previše očekivati od djeteta da sve to obavlja posve samo i previše bi izgledalo kao kažnjavanje. Ipak, dobro je da ono bude uključeno u aktivnosti mijenjanja posteljine i presvlačenja.

Vrlo je važno da preuzimanje novih obveza dijete ne shvati kao kažnjavanje, već kao privilegiju. Nemojte dijete tretirati kao bebu stavljajući mu pelenu ili tjerajući ga da spava u malome krevetu. Upotrijebite nepropusnu plahtu da zaštite madrac. Nemojte djetetu uskraćivati određene privilegije koje idu uz njegovu dob samo zato što piški u krevet. Baš suprotno, dajte mu nove privilegije, nagrađujući ga tako za nove odgovornosti koje je preuzelo na sebe.

Uvedite sustav praćenja i nagrađivanja. Napravite ploču na kojoj ćete voditi evidenciju označavajući noći u kojima se nije popiškilo nekom naljepnicom koju dijete samo izabere. Utvrdite sustav nagrađivanja tako da, primjerice, za prikupljenih pet naljepnica dijete dobije neku nagradu koja ne smije biti velika ni skupa. Naravno, ne kažnjavajte dijete za noći u kojima se pomokrilo. Prihvatite načelo nagrađivanja a ne kažnjavanja.

Vježbanje mjehura

> Vježbe za jačanje mjehura možete početi istovremeno kada i jačanje odgovornosti ili ih malo odgoditi.
> Ne uskraćujte djetetu tekućinu tijekom dana. Uvečer ipak izbjegavajte unošenje velikih količina tekućine. Umjesto sokova neka dijete uvečer pije vodu. Tako će popit upravo onoliko koliko mu treba da ugasi žeđ.
> Prva dva dana prilikom svakog mokrenja skupite urin i svaki put zabilježite količinu. Zapišite i koliko vremena prođe između mokrenja.
> Najveću količinu mokraće prikupljene pri pojedinačnom mokrenju, koju zabilježite tijekom tih dvaju dana, odredite kao “rekord koji treba oboriti”.
> Jednom dnevno neka dijete pokuša zadržati urin i odgoditi mokrenje što duže. Potom izmjerite količinu mokraće. Pokušavajte postupno oboriti prethodni “rekord”. Pokušajte količinu povećati za 50% u odnosu na prvotni “rekord”.
> Ako dijete piški češće, a ne svaka tri do četiri sada, pokušajte pomicanjem intervala po pola sata dnevno produžiti taj razmak tako da između mokrenja prođu 3 – 4 sata.
> Najmanje jednom dnevno neka dijete vježba početak mokrenja i njegovo zaustavljanje nekoliko puta.
> Kada dijete bude suho noću dva tjedna uzastopce, ojačajte uspjeh dodatnim učenjem: neka za 2 dl poveća unos tekućine prije spavanja i time poboljša istreniranost mjehura.

Lijekovi

Kod djece koja ne reagiraju na opisane metode katkad se primjenjuju lijekovi, imipramin, amyzol, minirin. U primjerenim dozama ti su lijekovi relativno sigurni i dovode do prestanka mokrenja kod 40 – 50% djece, a kod 10 – 20% dolazi do znatnog poboljšanja. Međutim, nakon što prestanu uzimati lijek, mokrenje se ponovno vraća kod čak 75% djece.

Uzimajući u obzir ove podatke, kao i činjenicu da su lijekovi vrlo opasni ako dođe do predoziranja, vodeći autoriteti na ovome području smatraju da je primjena lijekova opravdana u slučaju kada je djetetu potrebno na kraće vrijeme riješiti ovaj problem. Može se preporučiti kada dijete treba negdje prespavati ili ići na višednevnu terensku nastavu, što bi inače izbjegavalo. Naravno, sako uzimanje lijekova mora biti isključivo u dogovoru s liječnikom.

Pored opisanih tehnika postoji i tehnika uvjetovanja koja se temelji na primjeni plahte s alarmom ili detektorom tekućine koji se pričvršćuju na donje rublje. Na ovaj način dijete se zahvaljujući alarmu budi čim počne mokriti te se uči povezati osjećaj neposredno prije mokrenja s potrebom da se probudi. Iako je primjena ove tehnike u zemljama zapadne Europe, u Americi i Australiji vrlo zastupljena posljednjih tridesetak godina te daje određene rezultate, kod nas se, nažalost plahta s alarmom ne može kupiti.

Kako pomoći djetetu s problemom noćnog mokrenja

> Prikupite pouzdane informacije o tome kada dijete doseže potrebnu zrelost za kontrolu mjehura. Ne počinjite s navikavanjem na tutu prije nego što beba navrši 18 mjeseci, bez obzira na iskustvo i preporuke baka i susjeda. Ako dijete pruža otpor, ne inzistirajte, nego pričekajte nekoliko tjedana pa pokušajte ponovno.
> Ako dijete ima manje od pet ili čak šest godina, a pomokri se samo noću, nemojte se previše zabrinuti. Kod neke djece dolazi do nešto kasnijeg sazrijevanja i uspješnog kontroliranja, što je posebno normalno.
> Ne uskraćujte djetetu tekućinu uvečer. Ipak, nema potrebe da pije velike količine vode. Neka poslije šest popodne ne pije sokove, već samo vodu.
> Primijenite načelo nagrađivanja, a ne kažnjavanja.
> Ne zadirkujte i ne kritizirajte dijete kada se popiški.
> Primijenite opisane metode,osobite jačanje odgovornosti i vježbe za jačanje mjehura.
> Prihvatite činjenicu da je riječ o upornom problemu za čije će rješavanje trebati dosta vremena. Uspjeh najvjerojatnije neće doći brzo. Naoružajte se strpljenjem.
> Ohrabrite i podržavajte dijete. Budite pozitivni.

Noćno je mokrenje neugodan i uporan problem. ne gubite strpljenje, nego podržite dijete tijekom njegova rješavanja.

Saznajte više u prvom dijelu teksta Noćno mokrenje I dio.

Iz knjige: Naučite dijete spavati
Uz dopuštenje:
Profil