Pet koraka do usnulog djeteta 2. dio

Naučite prepoznati umor kod svog djeteta.

Kad prilika zakuca na vrata, ne propustite je! Prepoznajte na vrijeme znakove umora i pospanosti. Budite spremni kad dijete treći put zijevne. Promatrajte koje vam znakove šalje kad je pospano, na isti način na koji ste naučili prepoznati da je gladno. Kada dijete podne odašiljati signale da je umorno, pred vama je razdoblje od 10 do 15 minuta u kojem ćete ga vrlo lako moći uspavati. Propustite li tu priliku, dijete će sa svakim trenutkom biti sve umornije i razdražljivije, što će otežavati uspavljivanje. I premda je iz minute u minutu sve umornije, razdražljivost će ga ometati u pokušaju da se opusti i zaspi.

Vrlo je važno znati u kojem je trenutku dijete spremno za odlazak na počinak kako biste na vrijeme započeli s ritualima koje provodite prije spavanja (više o tome pročitajte u nastavku). Budete li čekali da dijete počne pokazivati prve znakove umora prije nego što započnete s kupanjem, odijevanjem pidžamice, hranjenjem i uspavljivanjem, dijete će se – umjesto da zaspi – odjednom razbuditi i postati razdražljivo, što će vam otežati pokušaj uspavljivanja.

Bolja je opcija da s večernjom rutinom započnete 30 minuta prije nego što dijete počne pokazivati znakove umora. Tako će ono osjetiti pospanost baš u trenutku kada vi započnete s uspavljivanjem. Štoviše, kako će ga osjećaj pospanosti polako obuzimati dok vi obavljate svakodnevni ritual, ono će uskoro početi povezivati te radnje s odlaskom na spavanje.

Pravodoban odgovor na prve znakove umora iznimno je važan roditeljima koji imaju energičnu novorođenčad i djecu koja odbijaju svaku pomisao na odmor i spavanje. Umorno dijete koje ne želi spavati šalje vam poruku: Ne znam kako se opustiti. Molim te, pomozi mi! Što se duže opire, bit će vam teže uspavati ga. Uspijete li na vrijeme prepoznati znakove umora i krenuti s uspavljivanjem prije negoli počne uobičajena borba, dijete će lakše zaspati i spavat će mirnijim i duljim snom. Također, naučit će povezivati prve znakove umora s odlaskom na počinak – i tijekom dnevnog spavanja i noću.

Na prve znakove umora, spremno sam reagirala. Nosila sam ga u rukama, nježno koračajući amo-tamo, milovala sam ga (ali ne na stimulirajući način) i postupno stišavala svoj glas dok sam pjevala uspavanku. To je bio znak da je vrijeme za spavanje.

dijete-spava-1

Znakovi pospanosti

Naučite prepoznati signale koje vam dijete šalje kada želi spavati. Evo nekih uobičajenih:

Novorođenčad:

> Promjene raspoloženja. Dijete glasno negoduje. Neka djeca se utišaju, postanu nekoordinirana, a udovi im malaksaju. Postane li dijete vrlo bučno i nemirno, vrlo je vjerojatno da ste previdjeli rane znakove umora.
> Sklapanje vjeđa
> Kimajuća glavica
> Stakleni pogled (“isključivanje”)
> Zijevanje
> Cvileći plač

Djeca do 3 godine:

> Trljanje očiju
> Lijeganje na pod
> Hvatanje za omiljenu igračku s kojom spava

Izradite tablicu spavanja. U donju tablicu svakoga dana tijekom jednog tjedna upisujte točno vrijeme kada je vaše dijete spremno za spavanje. Primjećujete li određene pravilnosti? Tone li vaše dijete u san svake noći u isto vrijeme, možda od 15 do 30 minuta ranije ili kasnije? Novorođenčad uglavnom zaspi između 18.30 i 19.30 sati pod uvjetom da je odradila popodnevno spavanje u ranim popodnevnim satima, ili između 20.30 i 21 sat, ako je odmarala u kasnijim popodnevnim satima.

Tablica spavanja

Upisujte u tablicu vrijeme kada vaše dijete pokazuje znakove umora tjedan dana zaredom. Nemojte to vrijeme brkati s vremenom kada je dijete već zaspało. Vaš je zadatak promatrati znakove koje dijete tijekom dana odašilje kada je umorno neovisno o tome je li vrijeme za njegovo spavanje ili nije.

  Dnevni odmor Noćno spavanje
1. dan    
2. dan    
3. dan    
4. dan    
5. dan    
6. dan    
7. dan    

Ako je tijekom pet dana odstupanje u vremenu bilo manje od 30 minuta, vi ste vrlo vjerojatno uspjeli ustanoviti u koje vrijeme vaše dijete treba otpočinuti.

Navečer moje dijete ide na počinak u ____ sati, a tijekom dana obično spava u ____ sati.

Možda kod vašeg djeteta vrijeme za odlazak na spavanje varira u intervalima većima od jednoga sata? Ako je tako, moguće je da njegov unutrašnji sat još nije do kraja „prilagođen” kada je riječ o spavanju, što je čest slučaj kod novorođenčadi. Postoji mogućnost da još nije usvojilo naviku spavanja u isto vrijeme ili je vaš obiteljski raspored podložan stalnim promjenama i nepredvidljiv.

dijete-spava-2

Ako u tablici nakon tjedan dana ne pronađete pravilnosti, pokušajte voditi dnevnik još jedan tjedan. Ne odustajte dok se ne uvjerite da ste postigli zadani cilj – rutinu u noćnom spavanju. Ako i dalje nema uspjeha, vjerojatno ćete se morati pozabaviti s popodnevnim odmorom. Potrebno je uložiti napor da bi se uspostavio red u dnevnom odmoru. Čini se jednostavnijim pustiti dijete da spava kad god osjeti potrebu za snom, ali želimo li da navečer ide na spavanje u određeno vrijeme, istom cilju moramo težiti i tijekom dana.

Rasporediti ili ne rasporediti

Tjedan ili dva zapisivanja vremena kada se djetetu spava može vam pokazati da su ta razdoblja predvidljivija nego što ste mislili. Ili vam može pokazati da vrijeme spavanja i dnevnog spavanja vašeg djeteta uvelike ovise o onome što se još zbiva u kućanstvu. U tom trenutku možda ćete morati donijeti odluku: ili ćete vi napraviti predvidljivi raspored pa će dijete moći ići na spavanje svake noći u isto doba ili ćete tijekom dana nastaviti „kako vas rijeka nosi” i odustati od toga da dijete ide na spavanje uvijek u isto vrijeme. Možda nećete moći imati i ovce i novce.

Promijenite djetetov raspored spavanja

Ako ste odredili da se vašem djetetu spava oko 19.30 sati i odgovara vam da ono na počinak ide rano, tada ste već sve uredili. Ali što ako su vašem djetetu oči širom otvorene u 19.30 i u 20.30 sati, pa i u 21 sat? Što ako se ono ne umori do 22 sata? Možete ili prihvatiti da dijete prirodno zaspi onda kad se umori, ili to vrijeme želite pokušati promijeniti. Ako želite da dijete ranije navečer ide na spavanje (iz bilo kojeg razloga), stavite ga na dnevno spavanje ranije. Možda ćete uživati u djetetovu društvu noću, osobito ako ste razdvojeni tijekom dana. U tom slučaju nemojte se opterećivati ranijim odlaskom na počinak. A što ako želite da dijete duže ostaje budno s vama, a ono je uvijek umorno oko 19.30 sati? U tom slučaju, ponavljamo, možete prilagoditi vrijeme kada spava preko dana.

Zaključak je sljedeći: ako želite postići predvidljive vrijeme odlaska svojeg djeteta na počinak, trebate ustanoviti kada mu se navečer spava i prerasporediti vrijeme dnevnog spavanja. Ritual odlaska na počinak počnite oko 30 minuta prije vremena kad se djetetu spava, i ono će s vremenom naučiti jednostavno i predvidljivo spavati.

Naslov knjige: Kako uspavati dijete
Autor: William, Robert, James i Martha Sears
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 159,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Kako uspavati dijete