Specifičnosti oralnog zdravlja kod dijabetesa

U održavanju kontrole glikemije veliku ulogu ima i doktor dentalne medicine prevencijom i pravilnom terapijom oralnih infekcija, savjetima o oralnoj higijeni i odgovarajućoj prehrani. Produžena i teška hiperglikemija povezuje se sa sistemnim i oralnim komplikacijama.

Česte su upale oralne sluznice sklone ozljedama i infekcijama, gingivitis i povećani rizik bolesti parodonta, a koji se dodatno povećava kod loše kontrole dijabetesa, otežano zacjeljivanje i poremećaj osjeta okusa. Parodontalne bolesti nazivaju se i “šesta komplikacija dijabetesa”. nastaju kao posljedica angiopatije, povećane gustoće sline, narušene reakcije leukocita i poremećaja metabolizma kolagena.

Dijabetes prati pojava kserostomije, suhoće usta, kao jednog od prvih simptoma dijabetesa zbog smanjene sekrecije žlijezda slinovnica. Vitamini A, B i D imaju zaštitni učinak na sluznicu, a kserostomiju mogu ublažiti umjetna slina i ispiranjem čaja od sljeza. Česta pojava je i stomatopiroza, osjećaj jakog peckanja u usnoj šupljini, koja se ublažava ispiranjem usta nakon svakog jela čajem od kamilice i žalfije.

Zbog kroničnog nedostatka i povećane gustoće sline te acidoze, smanjene funkcije makrofaga i ubrzanog stvaranja plaka, povećani je rizik od pojave tzv. inicijalnih lezija, početnog stadija karijesa koji se dobrom higijenom i pravovremenom remineralizacijskom terapijom može držati pod kontrolom. Zbog svega navedenog, pacijentu s dijabetesom treba redovito uklanjati plak, kamenac i karijes te polirati oštre bridove zuba i ispuna.

Veoma često se javlja oralna kandidijaza, locirana na jeziku i kutovima usana. Dok je razina glukoze u krvi i slini povećana, terapija je neučinkovita, antimikoticima, najbolje pripravcima bez šećera poput nistatina. Tijekom terapije antimikotikom javljaju se i bakterijske infekcije otporne na terapiju. Kod pojave kandidijaze svakako treba dezinficirati mobilni ortodontski aparatić

Podrška mladom pacijentu s dijabetesom

>Izbjegavati kariogene namirnice i napitke, najopasniji šećer za razvoj karijesa je saharoza pa zatim fruktoza. Umjereni utjecaj imaju glukoza pa laktoza i škrob.
> Koristiti medikamente i preparate bez šećera
> Provesti preventivne mjere: topikalna fluoridacija i pečaćenje
> Redovna uporaba zubne paste s fluoridom
> Posebno postupanje kod dentalnih trauma, obvezna prevencija u slučaju bavljenja sportom, štitnici za zube
> Redoviti pregledi tijeka razvoja usne šupljine

Pacijent s kontroliranim dijabetesom može obaviti svaki indicirani dentalni zahvat.
Upozorite stomatologa da dijete ima dijabetes, bez obzira kako dobro ga kontrolirate, zajedno ćete izraditi dobar plan kako sačuvati zdrave zube i lijep osmijeh.
Najbolje je planirati stomatološke zahvate u jutarnjem terminima, nakon obveznog doručka, zbog visoke razine glukoze u krvi i male razine inzulinske aktivnosti kako bi se mogućnost pojave hipoglikemije tijekom zahvata svela na minimum.

Savjeti roditeljima mladih pacijenata s dijabetesom

Javite se stomatologu, primijetite li kod djeteta neke od navedenih simptoma:
> Crvena, otečena i/ili bolna gingiva koja lako krvari
> Gingiva koja kao da se odvojila od zuba
> Gnoj koji se pojavljuje pri pritisku na gingivu
> Pomični trajni zubi
> Promjene u zagrizu
> Promjene u prianjanju ortodoksnog aparatića

Izvor: Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Fotografija: Pixabay