Važnost čitanja naglas

Emilie Buckwald, poznata spisateljica dječijih knjiga, rekla je da djeca postaju čitačima sjedeći u krilu svojih roditelji.

15 minuta čitanja na dan

U današnje vrijeme ubrzanog tempa života, svakodnevnih obveza te usklađivanja poslovnog i privatnog života katkad je teško naći dovoljno vremena za čitanje. Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta čitanja naglas djetetu pomaže njegovom cjelokupnom razvoju. Vrijeme čitanja može biti ujutro, poslijepodne ili uvečer, a mjesto čitanja je manje bitno, bilo da je to u autobusu, u parku ili kod kuće.

Prva godina života

Kada se dijete rodi njegov je mozak razvijen samo 25%, a ostatak se razvija tijekom prve godine života. Mem Fox, australska dječja spisateljica i pedagoginja, smatra kako je to presudno vrijeme u djetetovom životu kada su čitanje naglas i jednostavan razgovor od iznimne važnosti za razvoj mozga i jezičnih vještina.

Stjecanje jezičnih vještina

> Čitanje maloj djeci nije samo jedna od najboljih aktivnosti za stimuliranje jezičnih i kognitivnih vještina već gradi i motivaciju, znatiželju i memoriju (Bardige, B. Talk to Me, Baby!, 2009)
> Dijete stječe značajne jezične vještine slušajući interakciju likova u knjizi koju mu čitate

Stvaranje temelja za uspjeh u školi

> Čitanje daje djeci mogućnost za razvoj slušanja, neophodne vještine za vrtić i kasnije obrazovanje
> Čitanje djeci omogućuje usvajanje nepoznatih riječi i ideja na koje rjeđe nailaze u svakodnevnom razgovoru ili u medijima

Relaksacija

> Čitanje knjiga može pomoći u relaksaciji i prije odlaska u krevet. Priče omogućuju djeci da zaborave na možebitna uznemirujuća događanja koja su doživjela tijekom dana te da uđu u svijet mašte. Vrijeme čitanja nosi sa sobom umirujuću povezanost s već dobro poznatom knjigom, osjećaj sigurnosti i predvidljivosti, a sve to pomaže djeci u relaksaciji.

citanje

Razvoj mašte

> Čitanje knjiga pomaže djeci shvatiti kako mogu maštati o bilo čemu. Ljepota priča je u tome da one mogu biti super realistične ili nevjerojatno fantastične. Djeca mogu čitati o junacima koji odrastaju u istim okolnostima kao i ona sama ili pak o junacima koji spašavaju planetu Zemlju.

Nošenje s osjećajima

> Čitanje knjige koja sadržava osjećaja pomaže djeci da sama shvate i prihvate vlastite osjećaje. Pomaže im shvatiti da postoje ostala djeca koja se osjećaju isto kao i oni te da u tome nisu sami. Promatrajući reakcije djece na osjećaje likova u priči roditelju može dati ideju o tome što dijete misli o određenim emocijama i situacijama.

Savjeti za čitanje

> Važno je čitati djetetu od samog rođenja jer se njegove jezične vještine razvijaju i prije nego li počne govoriti. Kada je dijete malo, najlakše je započeti s kraćim pjesmama i brojalicama kao što su poznate: Pliva patka preko Save, Iš’o medo u dućan, Ringe ringe raja, Puž muž i ostale
> S odrastanjem djeteta vrlo je važno prilagoditi knjige njegovom uzrastu. Potrudite se sami pročitati knjigu prije nego li ju čitate naglas svom djetetu kako biste se uvjerili u ispravnost sadržaja
> Bitno je obrazložiti djetetu što mu se čita. Tako će dijete moći povezati riječ sa sadržajem, tj. razumjeti što mu se čita
> Vodite djecu u knjižnicu što je više moguće

Čitanje je izvor zadovoljstva i bogatstvo za cijeli život

I za kraj imajte na umu kako je važno čitati djetetu svaki dan, čak i onda kada je dijete dovoljno staro da zna samo čitati. Neka čitanje bude zabavno i izvor zadovoljstva i vama samima. Čitanje produbljuje odnos između roditelja i djeteta. Dijete tako postaje bogatije za cijeli život, a od vas se traži samo malo vremena i strpljenja.

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: Lord Marmalade