Zdravo dijete, sretna mama: vodič za sistematske preglede dojenčadi

Sigurni smo kako ćete se složiti s nama kad kažemo da zdravo dijete čini sretnu mamu. Prvi korak u osiguranju pravilnog rasta, razvoja i zdravlja djeteta je svakako odlazak na redovite sistematske preglede do navršene prve godine života.

U ovom vodiču za sistematske preglede dojenčadi pripremili smo vam korisne informacije o sistematskim pregledima vaših najmlađih, fokusirajući se na zdravlje i sreću beba, a istodobno pružajući mamama podršku i smjernice u njihovim svakodnevnim brigama oko dojenčadi.

Bezbrižan početak: prvi pregled nakon dolaska kući

roditelji beba trudnoca pedijatar

Otkrijte zašto je važno posjetiti pedijatra 2 do 3 dana nakon izlaska iz rodilišta

Idealno bi bilo da zdravo novorođenče i dojenče posjeti pedijatra 6 puta prije prvog rođendana. Vaše dijete raste i mijenja se brzo, stoga su redoviti posjeti liječniku potrebni.

Važnost redovnih redovnih sistematskih pregleda ne leži samo u otkrivanju mogućih zdravstvenih problema već i u pružanju podrške roditeljima, informiranju o pravilnoj prehrani djeteta, cijepljenju te konzultiranju s pedijatrom kako biste najmlađem članu svoje obitelji osigurali zdravo odrastanje.

Prvi posjet zdravog djeteta pedijatru idealno bi bilo obaviti 2-3 dana nakon dolaska kući iz rodilišta

Nakon prvog posjeta pedijatru, zdravo novorođenče treba vidjeti doktora i pedijatrijsku medicinsku sestru u dobi od:
• 1 mjesec
• 2 mjeseca
• 4 mjeseca
• 6 mjeseci
• 9 mjeseci

Ako ste zabrinuti za zdravlje svoje novorođene bebe, nemojte čekati do sljedećeg redovitog posjeta – nazovite liječnika ili medicinsku sestru odmah.

beba pedijatar djecji lijecnik

Pripremite se za pedijatrijski pregled: Korak prema informiranom roditeljstvu

Pripremite se za pedijatrijski pregled prikupljanjem dokumentacije i informacija, te postavljanjem pitanja kako biste dobili što više korisnih odgovora od pedijatra.

Slijedite naše upute:
1.Prikupite dokumentaciju i informacije: Ponesite sa sobom svu medicinsku dokumentaciju iz perioda trudnoće i rodilišta. Zabilježite prethodna cijepljenja i učinjene preglede novorođenčeta, poput probira sluha i probira na metaboličke bolesti iz suhe kapi krvi.

2.Napravite popis bitnih promjena kod djeteta koje ste primijetili od prethodne kontrole, kao što su akutne bolesti s temperaturom, ozljede ili posjeti hitnoj bolničkoj službi.

3.Napravite listu s 3-5 pitanja za pedijatra.
Svaki posjet pedijatru zdravog dojenčeta je dobra prilika za postavljanje pitanja, na primjer:
Kako moja beba raste i razvija se?
Ima li problema sa spavanjem i dojenjem?
Kada trebam započeti s dohranom? Kakve promjene u ponašanju mogu očekivati od svog djeteta u nadolazećem mjesecu?
Kako mogu osigurati sigurno okruženje za dijete kod kuće?
Kako će se dijete redovito cijepiti?
Gdje mogu potražiti pomoć ako je dijete akutno bolesno tijekom noći ili vikenda?
Kako pružiti prvu pomoć djetetu kod temperature i akutnih bolesti?

beba spavanje

Razvoj Vaše bebe: uloga pedijatra u praćenju napretka

Pedijatar i pedijatrijska sestra vašeg djeteta pružaju podršku i informacije o tome kako se vaša beba razvija, pomažući vam da razumijete različite faze razvoja.

Tijekom svakog pregleda, pedijatar i sestra će vas pitati o svemu što vas zabrinjava kod djeteta. Pitat će vas kako se dijete ponaša, kako doji ili kakve ima navike hranjenja, koliko često mokri i ima stolicu te kakvo mu je okruženje za spavanje. Obavit će detaljan fizički pregled djeteta, slušati srce i pluća, mjeriti težinu i duljinu, provjeriti temperaturu te testirati očekivane reflekse, sluh i vid.

Zajedno s pedijatrom: pitanja koja će Vam biti postavljena za sigurno odrastanje

Pedijatar i pedijatrijska sestra vašeg djeteta mogu vam pomoći da razumijete kako se vaša beba razvija i uči nove stvari. Prilikom svakog posjeta, vaš pedijatar ili pedijatrijska medicinska sestra će vas pitati kako se snalazite i što je vaša beba novog naučila.

Niže navodimo nekoliko primjera:
2 mjeseca starosti
• Većina dojenčadi podiže glavicu od podloge kad leži na trbuhu, gleda u vaše lice i smiješi se kad mu govorite te reagira na glasne zvukove.
4 mjeseca starosti
• Većina dojenčadi primiče ručice ustima, proizvodi zvukove, pridržava igračke u rukama i okreće glavu prema vama dok mu govorite.
6 mjeseci
• Većina dojenčadi podupire se na ručicama dok sjedi, okreće se dok leži na trbuhu i pokazuje interes za dohvaćanjem predmeta. Prepoznaje roditelje i bliske osobe te voli se gledati u ogledalu
9 mjeseci
• Većina dojenčadi proizvodi različite zvukove poput “mamamama” ili “bababababa”, smije se kad mu tepate, gleda vas kad izgovarate njegovo ime i sjedi bez potpore.

Zabrinuti ste? Ne čekajte i odmah nazovite liječnika!

Što ako sam zabrinut za rast i razvoj moje bebe? Zapamtite, svako dijete ima svoj jedinstveni tempo razvoja i individualne razlike u fizičkom, motoričkom i senzornom razvoju su potpuno normalne.
No, ako ste iz bilo kojeg razloga zabrinuti za rast i razvoj svog djeteta, razgovarajte sa svojim pedijatrom i pedijatrijskom sestrom te posjetite liječnika bez čekanja redovitog pregleda.

Tekst: Pavica Mojzeš – Wagenhofer, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske nefrologije, Poliklinika Aviva