Liječenje opeklina

Tri sloja čine kožu, a to su gornji, srednji i donji sloj kože. Kada nastupi opeklina na koži, prvo se ošteti gornji sloj kože, a ukoliko se radi o opeklini većeg stupnja, može uštetiti i srednji, pa čak i donji sloj.

Na koji način će se opeklina tretirati zavisi isključivo o stupnju oštećenja kože.

Opekline prvog stupnja su najčešće uzrokovane kratkim kontaktom s parom, pretjeranim sunčanjem, kontaktom vrućom vodom ili vrućim predmetima. Opeklina prvog stupnja oštećuje vanjski sloj kože koja je na oštećenim mjestima crvena i bolna, no bez mjehurića.

Opekline prvog stupnja se mogu liječiti kod kuće, dok opekline drugog stupnja oštećuju prvi i drugi sloj kože, nakon čega nastaje bol, mjehurići, oteklina i crvenilo.
Samo neke opekline drugog stupnja se mogu liječiti kod kuće, ali ako je opeklina veća ili zahvaćuje ruke, spolne organe, lice ili noge potrebna je liječnička pomoć.

Kod opeklina trećeg stupnja zahtijeva se medicinska skrb jer je više slojeva kože oštećeno. Do opeklina trećeg stupnja može doci u kontaktu s vatrom, kemikalijama ili vrućim tekućinama.

Ukoliko dođe do opekline ranu treba odmah staviti pod hladnu vodu i ispirati oko 10 minuta. Neka voda curi po rani sve dok bol ne postane blaga. Hlađenjem će se ublažiti bol i smanjiti oticanje, ali i spriječiti nastanak mjehura.

Izdvojeno:
Nikada se na opeklinu ne smije nanositi led!

Opečeno mjesto trebate pažljivo sušiti te izbjegavati daljnja oštećenja kože. Na ranu se savjetuje nanijeti čisto eterično ulje čajevca ili lavande. Eterično ulje će spriječiti razvoj infekcije i upale te ubrzati cijeljenje rane.

Na svježu opeklinu nikako nemojte nanositi biljna ulja ili eterična ulja razrijeđena biljnim uljem, kao ni balzam. Na vreloj koži masna tvar se topi što povećava opasnost od infekcije.
Aromatični oblog savršen je za jače opekline, a napravite ga tako da u deci hladne vode kapnete oko 5 kapi lavande ili čajevca. U dobivenu mješavinu umočite sterilnu gazu, ocijedite pa stavite na ranu.

Oblog neka bude na rani sve dok ne osjetite olakšanje. Kako bi spriječili nastanak ožiljka na ranu nanesite kantarion.

Ukoliko ste u drugom stanju nikako ne koristite kantarion, već ga zamijenite biljnim uljem pšeničnih klica, ali tek od trećeg mjeseca trudnoće.

Lavandinim uljem nećete pogriješiti jer dokazano djeluje antiseptički! Lavandino ulje liječi opekline, ublažava bol i ubrzava zarastanje rana.