Opadanje kose nakon poroda

Ispadanje kose je samo jedna od mnogih promjena koje žena doživljava nakon porođaja. Ispadanje kose nakon porođaja je nažalost potpuno normalno, a javlja se zbog hormonske ravnoteže u trudnoći za vrijeme koje se kosa ne obnavlja i ne pada.

Za vrijeme trudnoće kosa je čvrsta, gusta i sjajna. Nakon porođaja kosa se polako počinje mijenjati.

Kada žena nije trudna kosa joj se svakodnevno obnavlja i opada, no kako se taj proces u trudnoći
Nakon porođaja žena doživljava mnoge promijene, među kojima je i ispadanje kose.

Ispadanje kose nakon poroda je nažalost potpuno normalno, a do njega dolazi zbog hormonske ravnoteže u trudnoći kada se kosa ne obnavlja i kada kosa ne pada.

Kosa intenzivno počinje padati nakon poroda, zato što otpada zaostala kosa te je samo pitanje vremena kada će kosa ispasti. Nakon što otpadnu sve zaostale vlasi počet će rasti nove, i vaša će se kosa nakon nekog vremena vratiti u normalu.

Za vrijeme procesa ispadanja kose nakon porođaja možete i sami ojačati svoju kosu uz pomoć jaja, hibiskusa i luka.

kosa9

Mini recept za snažnije vlasište i sjajniju kosu

Jaja su poznata po bjelančevinama i mineralima koje sadže u obilju, a kada ih pomiješate sa maslinovim uljem dobit ćete hranjive sastojke za kosu.
Pomiješajte dva jaja s četiri žlice maslinovog ulja i nanesite na kosu.

Ostavite lijekovitu smjesu na kosi oko pola sata, pa ju isperite. Nakon toga kosu normalno operite sa šamponom.

Oporaviti kosu možete uz pomoć hibiskusa

Prirodni pripravak napravite tako da u blender ubavite listove i cvijetove hibiskusa, pa ih pomiješate sa kokosovim uljem. Dobivenu smjesu nanesite na kosu i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro kosu operite na uobičajeni način.

Lukom potaknite rast kose

Lukom potaknite kvalitetan rast kose tako da ga oljuštite i na sitno narežete. Narezani luk zgnječite u kašu, pa dobivenu kašu luka procijedite kroz gazu i sokom izmasirajte tjeme.

Sok od luka ostavite djelovati oko 20 minuta nakon čega kosu isperite mlakom vodom i nakon toga operite na uobičajeni način, ali sat vremena nakon ispiranja kose.

Vrijeme ispadanja kose nakon poroda nije ugodno i izgleda kao da nikada neće proći, ali proći će sigurno, a vaša kosa će ponovno biti onakva kakva je bila i prije poroda.